Ricottás minizsemle.Sült oldalas vargányás rizottóval
2016.12.09. 11:23, KallaZsuzsanna56
	
	
	
	
	Próbáljuk ki ezt a nem mindennapi péksüteményt!
	Hozzávalók
	2 csésze liszt
	1 evőkanál sütőpor
	¾ evőkanál cukor
	½ teáskanál só
	5 evőkanál hideg, sózatlan vaj
	½ csésze apróra vágott zöldhagyma
	¼ csésze friss petrezselyem, apróra vágva
	2 csésze liszt
	1 evőkanál sütőpor
	¾ evőkanál cukor
	½ teáskanál só
	5 evőkanál hideg, sózatlan vaj
	½ csésze apróra vágott zöldhagyma
	¼ csésze friss petrezselyem, apróra vágva
	1 evőkanál friss kakukkfű
	1 teáskanál friss rozmaring
	1 csésze ricotta
	2/3 csésze tej
	1 tojás, 1 teáskanál vízzel felverve a kenéshez
	só
	fekete bors
	piros paprika
	Elkészítés
	
	1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
	
	2. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót egy nagy tálban. Reszeljük hozzá a hideg vajat, és villával keverjük morzsás állagúvá.
	
	3. Keverjük hozzá a hagymát és a friss fűszereket. Adjuk hozzá a rikottát és a tejet, és keverjük össze.
	
	4. Borítsuk a tésztát enyhén lisztezett felületre. Gyúrjuk át a tésztát, és nyújtsuk 22 centis négyzetté. Mártsuk bele a kést a lisztbe, és vágjuk fel 12 egyelő nagyságú részre.
	
	5. Az egyforma darabokat tegyük át egy sütőpapírral beterített tepsire. Gazdagon kenjük meg tojással. A tetejét szórjuk meg sóval, frissen őrölt borssal és piros paprikával.
	
	6. 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
	
	A hagyományos magyar és olasz konyha találkozása egy tányéron: az eredmény pedig egy testes, férfias fogás. A rizottó és az oldalas elkészítése egyaránt időigényes, ha nem kapkodjuk el, igazi ízbomba lesz a jutalom.
	Hozzávalók
	Sült oldalas:
	1 kg oldalas
	1 vöröshagyma
	3 gerezd fokhagyma
	olaj
	só
	bors
	víz
	Rizottó:
	1 vöröshagyma (vagy salotta hagyma)
	Sült oldalas:
	1 kg oldalas
	1 vöröshagyma
	3 gerezd fokhagyma
	olaj
	só
	bors
	víz
	Rizottó:
	1 vöröshagyma (vagy salotta hagyma)
	vaj
	olívaolaj
	só
	3 ág friss kakukkfű
	20 dkg rizottórizs
	5 dl alaplé
	3 dkg szárított gomba
	20 dkg friss csiperkegomba
	parmezán
	Elkészítés
	
	Lassan sült oldalas
	
	A nagyobb darabokra vágott oldalast egy alufóliával kibélelt tepsire rakosgatjuk .
	Sózzuk, és megszórjuk frissen őrölt borssal. A fokhagymagerezdeket megroppantjuk, a vöröshagymát nagyobb darabokra vágjuk, és mindkettőt a hús köré szórjuk. Kevés olajjal meglocsoljuk, és nagyjából egy deci vizet öntünk alá.
	
	Alufóliával lefedve 150 fokra előmelegített sütőben 2 és fél órát sütjük. Amennyiben időnk engedi, akkor 120 fokos sütőben, 4 órán keresztül is süthetjük, így még omlósabb lesz.
	
	Végül a fóliát levéve, 200 fokon 20-30 perc alatt a hús tetejét megpirítjuk.
	
	Vargányás rizottó
	
	Az alaplevet forrón tartjuk.
	A szárított vargányát kisebb darabokra törjük és legalább 20 percre az alaplébe áztatjuk.
	
	A vaj és az olívaolaj keverékén megdinszteljük a felaprított hagymát. Sózzuk, és megszórjuk a kakukkfűvel.
	Amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a rizst, és alaposan összekeverjük.
	
	Az alaplevet merőkanalanként adagoljuk a rizshez, mindig megvárva, hogy az magába szívja az előző adagot.
	Az utolsó merőkanálnyi alaplé hozzáadása előtt felszeleteljük a friss gombát, amit egy kis olívaolajon megpirítunk, és egy kis borssal fűszerezünk.
	Az utolsó adag alaplevet és a pirított gombát rizsre öntjük.
	
	Végül hozzáadjuk a reszelt parmezánt és még egy kevés vajat. Aprított petrezselyemmel tálaljuk.
	         
		