Krumplis-olívabogyós pogácsa.Házi burgonyás kifli.
2015.11.05. 15:13, KallaZsuzsanna56
	
	
	
	Hozzávalók
	20-25 darab
	» 25 dkg liszt
	» 1 ek szárított élesztőpor
	» 2 szem krumpli
	» 12,5 dkg vaj
	» 2 tojás sárgája
	» 1 dl tejföl
	» só
	» 6 dkg fekete olívabogyó
	» 4 ág friss rozmaring
	» fél marék szezámma
	
	Elkészítés
	
	A liszthez hozzákeverjük a vajat, élesztőt és egy kevés sót.
	A megfőzött krumplikat krumplinyomón átpasszírozzuk és szintén hozzáadjuk a liszthez, majd a tojássárgájákat és a tejfölt is.
	Jól összekeverjük, majd hozzáadunk még apró darabkákra vágott fekete olívabogyót és pár ág friss felaprított rozmaringot.
	Kézzel összegyúrjuk a masszát, majd 15-20 percig pihentetjük.
	Előtte lisztes sodrófával kinyújtjuk és összehajtogatjuk, és megy a hűtőbe pihenni.
	15 perc elteltével újra kinyújtjuk sodrófával és pogácsaformákat szaggatunk ki belőle.
	A kis pogácsák tetejét átkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
	180-190 fokos légkeveréses sütőbe tesszük 20-25 percre.
	Tálaláskor szobahőmérsékletűre hűtjük
	
	Hozzávalók:
	24 mini kiflihez
	» 17,5 dkg liszt
	» 15 dkg főtt, áttört krumpli
	» 3 evőkanál olívaolaj
	» 1 tojássárgája
	» 1,5 dkg élesztő
	» 0,5 dl tej
	» cukor
	» só
	» 1 tojás
	» köménymag
	» fekete hagymamag
	
	Elkészítése:
	Langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
	A lisztet összekeverjük a sóval.
	Amikor az élesztő felfutott a liszthez hozzáadjuk az áttört főtt burgonyát, az élesztőt, a tojássárgáját és az olívaolajat.
	A tésztát összekeverjük, majd összegyúrjuk, három egyforma darabra vágjuk, és kis cipókat formázunk belőle. 25 percig pihentetjük.
	Pihentetés után a cipókból palacsinta méretű köröket nyújtunk és nyolc-nyolc cikkelyre felvágjuk őket.
	A cikkelyeket, a szélesebb felüktől indulva kifli formájúra feltekerjük.
	Az elkészült kifliket 10 percig újra pihentetjük.
	Ezután megkenjük őket a felvert tojással és megszórjuk köménymaggal vagy fekete hagymamaggal vagy akár pirospaprikával vagy sajttal.
	180 C fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt pirosra sütjük