| 
Birsalmás, gesztenyés csirkés egytálétel2015.10.09. 17:09, KallaZsuzsanna56 
	Birsalmás marharagu
 Kicsit török, kicsit perzsa, összességében pedig közel-keleti ihletésű ez a fűszeres marharagu. Ami nagyon jó példa arra, hogy a birsalma nem csak édes desszertként tud nagyon jól működni. Fahéjjal, kurkumával, szegfűborssal és római köménnyel tesszük egzotikussá a birsalmás ragut.
 Birsalmás krumplileves
 
 Őrületesen izgalmassá teszi ezt a krumplilevest is a birsalma. A recept eredetileg török volt, vagy magyar? Mindkét nemzet recepttárában megtalálható, talán nem véletlenül. A végeredmény egy pikáns édes-savanyú, kapros tejföllel behabart csodaleves.
 
 
 Birsalmás töltött kacsamell
 
 Ünnepi asztalok, villantós vendégváró ebédek sztárja lehet ez a töltött kacsamell. A birsalma itt kompót formájában kerül a kacsamellbe. A birsalma fényét emeli még a hozzáadott sáfrány is. Párolt lila káposztával lesz az igaz.
 Kedvenceimhez adom
 Megosztom barátaimmal
 Ezeket is érdekesnek találhatod
 Bírod a birst?
 Nem mondtuk, hogy jól néz ki az évezredes szakácskönyvek főszereplője, az ősz nagyágyúja, a megosztó birs. Ellenben megannyi csodát ígér.
 Birsalmás, gesztenyés csirkés egytálétel
 
 Adásban volt: 2014. január 7.
 Hűvös estéken a testet és lelket is átmelegíti ez a fűszeres, gesztenyés, csicseriborsóval készülő csirkés egytálétel.
 Birsalmás csirke
 
 Adásban volt: 2013. november 13.
 Ha nem akarunk ma az étellel sokat foglalkozni, viszont kiadós és különleges ízűre vágyódunk, akkor válasszuk a birsalmás csirkét! Csak néha bekukkantunk a sütőbe és már kész is van!
	Hozzávalók2 adag
 » 30 dkg csirkecomb filé
 » egy birsalma
 » 12 szem sült gesztenye (lehet mélyhűtött vagy vákumozott is)
 » 4 közepes méretű, (nem szétfővő fajta) burgonya
 » 1 doboz csicseriborsó
 » 1 közepes vöröshagyma
 » 1tk kurkuma
 » 1kk őrölt szegfűbors
 » 6-7 szegfűszeg
 » 3 dl alaplé
 » 3 ek olívaolaj
 » só
 » bors
 Elkészítés
 Az olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott csirkecombfilé darabokat és körbepirítjuk. Megszórjuk a kurkumával és az őrölt szegfűborssal, átforgatjuk.
 Felöntjük kb. 3 dl alaplével (vagy vízzel). Hozzáadjuk a kicsumázott, felkockázott (héja maradhat) birsalmát, és a burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a szegfűszeget. Fedő alatt, lassú, alacsony tűzön, kb. 35-40 percig főzzük. A főzési idő felénél hozzáadjuk a gesztenyét és a csicseriborsót. A 35-40 perc alatt minden szépen megpuhul, de nem fő szét. A végén levesszük a fedőt, és néhány percig erős lángon főzzük, hogy a leve kissé besűrűsödjön.
	Annak ellenére, hogy az egyik legrégebbi gyümölcs és hogy 27-féle ásványi anyagot és 5-féle vitamint tartalmaz, nagyon nem veszünk róla tudomást. A birsalmasajton túl pedig nem nagyon jutunk, ha birsről van szó. Mi most megmutatjuk, mennyi finom étel kerekedhet birsalma hozzáadásával. |