Kecskesajtos-fehérboros quiche.Oreo-fánk.
2015.08.19. 22:13, KallaZsuzsanna56
	
	Kecskesajtos-fehérboros quiche
	
	(1 db 12-szeletes vagy 6 db a képen látható méretből)
	
	a sós omlós tésztához:
	
	150 g hideg vaj
	
	300 g liszt
	
	1/2 tk só
	
	1 és 1/2 tk ecet
	
	85 ml jéghideg víz
	
	a töltelékhez:
	
	150 ml tejszín
	
	150 g puha, morzsolható kecskesajt
	
	40 ml száraz fehérbor
	
	2 db tojás
	
	1 kk kakukkfű
	
	só, bors
	
	rukkola a tálaláshoz
	
	1. A vajat felkockázom, és elmorzsolom a liszttel és a sóval. Beleöntöm az ecetes vizet, és a lehető legkevesebb mozdulattal összegyúrom. Koronggá lapítom, és minimum 4 órára, de akár egy napra hűtőbe teszem.
	
	2. 20 perccel azelőtt, hogy használnám, előveszem a tésztát. Ha már formázható állagú, kb. 4 mm vékonyra nyújtom, és kibélelem vele a formá(i)mat, amit előzőleg vékonyan kivajaztam. A formákat a hűtőbe teszem.
	
	3. Közben elkészítem a tölteléket. A tejszínt felforralom, belekeverem a sajtot, hogy felolvadjon, és beleöntöm a fehérbort is.
	
	4. A tojásokat nagyon habosra keverem, és beleforgatom a tejszínes keveréket, sózom, borsozom, megszórom kakukkfűvel. Hagyom langyosra hűlni.
	
	5. 180 fokos (légkeverésesben 160) sütőben 10 percig vakon sütöm a tésztát, aztán kiveszem a sütőpapírt és a nehezéket belőle, beleöntöm a tölteléket, és még fél órát sütöm.
	
	6. Ha már kihűlt, kiveszem a formából, és friss salátával, rukkolával tálalom.
	 
	
	Oreo fánk
	
	(12 db közepes vagy 8 db nagy - nekem közepes méretű formám van)
	
	a tésztájához:
	
	90 g liszt
	
	40 g holland kakaó
	
	70 g nádcukor
	
	1/2 tk szódabikarbóna
	
	1/2 tk sütőpor
	
	1/2 tk só
	
	1 db tojás
	
	80 ml tej
	
	60 ml olaj
	
	2 tk ecet
	
	1 tk vanília kivonat
	
	4 db Oreo keksz + 2 a tetejére
	
	a mázhoz:
	
	125 g krémsajt
	
	100 g porcukor
	
	1-2 ek tej
	
	1 tk vanília kivonat
	
	1. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re). Előkészítem a fánksütő formákat (lehet szilikon vagy más is).
	
	2. Egy edényben összekeverem a száraz hozzávalókat, egy másikban a nedveseket. A nedveset eldolgozom a szárazban. A kekszeket mozsárban összetöröm, és a 4 darabot a masszához adom.
	
	3. Habzsákba töltöm, és a formákba adagolom úgy, hogy kb. 3/4-ig töltöm a mélyedéseket. 12 perc alatt meg is sül.
	
	4. A mázhoz a krémsajtot kikeverem a porcukorral és a vaníliával. Felöntöm annyit tejjel, hogy pont eléggé, de nem túlságosan híg mázat kapjak. Kanálról a kihűlt fánkok tetejére csurgatom a mázat, ha kell, elkenem. A maradék kekszeket is összetöröm, és a mázra szórom.
	         
		