Elöljáróban a pangritátáról.
2014.10.03. 22:29, KallaZsuzsanna56
	
	A pangritáta nem egyéb, mint fokhagymás olajon ropogósra pirított zsemlemorzsa. Olaszországban a parmezán helyettesítőjeként használták, akik nem engedhették meg maguknak a drága sajtot. Mára inkább különlegesség, mintsem helyettesítő.
	
	Szardellás spagetti,chilivel és pangritátával.
	Hozzávalók 6 főre:
	700 g spagetti tészta
	7-8 evőkanál olívaolaj
	3 gerezd fokhagyma
	24 db szardellafilé
	2 citrom leve
	apróra vágott vagy morzsolt chilipaprika
	
	
	A pangritatához
	8-9 evőkanál olaj
	2 gerezd finomra vágott fokhagyma
	1 marék kakukkfű
	300 g zsemlemorzsa
	só és bors
	
	Először a pangritatát érdemes megcsinálni, mert elkészítés után kell neki egy kicsit szikkadni.
	Forró serpenyőben izzítsd fel az olívaolajat, arra jöhet a fokhagyma, kakukkfű és a zsemlemorzsa. Nagyon kell figyelni, mert gyorsan odakap. Ahogy aranyszínűvé és ropogóssá válik, vedd le és sózd, borsozd.
	Eztán kell egy papírtőrlőre tenni és szikkadni hagyni.
	
	Tedd fel a spagettit főzni. Közben nagyobb lábosban olajon párold meg a fokhagymát, amint az megüvegesedett, jöhet rá a szardella. Egy-két perc után elkezd "olvadni", ekkor ráfacsarod a citromlevet és jöhet a chili ízlés szerint. (Közben ne aggódj se azon, hogy milyen szagok terjengenek a konyhában se azon, mennyire sós a masszád, jobb, ha a végéig meg sem kóstolod.) Dobd rá a leszűrt tésztát és forgasd jól össze. Ekkor jöhet a kóstolás, ha kell, facsarj bele még citromot, és chili is jöhet bátran, ha szeretitek.
	
	Fontos: azonnal tálald! És bőkezűen szórd meg a tésztakupacokat pangritátával.