Savarin Limoncellóval.
2014.02.23. 16:11, KallaZsuzsanna56
	Recept
	
	A savarin élesztős, koszorú alakú sütemény, amit alkoholos sziruppal itatnak át, és gyümölcsökkel, tejszínhabbal tálalnak. Nevét Jean Anthelme Brillat-Savarinról kapta, aki a XVIII. században élt, francia gasztronómus, jogász és politikus volt. Nemcsak a sütemény viseli a híres férfiú nevét, hanem a sütéshez használt koszorúforma és egy francia sajt is.
	
	Hozzávalók 26 cm átmérőjű koszorúformához
	
	a tésztához:
	35 dkg liszt
	10 dkg olvasztott vaj
	4 tojás
	5 dkg cukor
	2 dkg élesztő
	1 dl tej
	1 teáskanál vaníliakivonat
	csipet só
	1 citrom reszelt héja
	a sziruphoz:
	2,5 dl víz
	1,25 dl limoncello (citromlikőr)
	1,25 dl citromlé
	10 dkg cukor
	a tálaláshoz:
	gyümölcsök tetszés szerint
	tejszínhab
	Tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a cukrot, a reszelt citromhéjat, a vaníliakivonatot és a sót. Elkeverjük az élesztőt a langyos tejben, és a liszt közepébe öntjük. Beleütjük a tojásokat is, majd a robotgép dagasztókarjával az egészet összedolgozzuk, miközben apránként belecsorgatjuk a langyos vajat. Galuskaszerű tésztát kapunk, amelyet letakarva 30-40 percig kelesztünk.
	Vajazzuk és lisztezzük a koszorúformát. Lapáttal átforgatjuk a tálban a tésztát, majd a formába öntjük. Letakarva ismét kelni hagyjuk, amíg duplájára nem nő. Ez nagyjából 50-60 percig tart.
	180 fokra melegítjük a sütőt, 30-35 perc alatt megsütjük a tésztát. (Tűpróba!)
	Ha nagyon barnul a tészta teteje, akkor alufóliával lefedjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot. Kis lángon 4-5 percig forraljuk a vizet a cukorral, azután beleöntjük a citromlevet és a limoncellót, majd levesszük a tűzről. A kisült tésztát forrón meglocsoljuk kevés sziruppal, megvárjuk, hogy beigya a tészta, majd apránként ráöntjük a maradékot is. A formában hagyjuk kihűlni a süteményt. Ezután nagyobb tálra borítjuk, és a közepébe halmozzuk a gyümölcsöket. Tejszínhabbal is kínálhatjuk.
	
	Ez a finom sütemény a Kifőztük júniusi számában jelent meg.