Levél Szabó Zoltán mesterszakácstól
2014.02.12. 20:38, KallaZsuzsanna56
	 laposhal recept.
	
	Kedves Zsuzsa!
	
	Örömömre szolgál, hogy ismét segíthetek.
	Az étel a következő!
	
	Laposhal fehér vajmártással, kagylóval és parajos zöldborsóval.
	Hozzávalók 4 főre.
	A halhoz:
	80 dkg laposhal filé
	tengeri só
	fekete bors
	5 dkg vaj
	0,5 dl olíva olaj
	
	A halfiléket olvasztott vaj és olíva olaj keverékében megsütjük, közben sózzuk, borsozzuk.
	Sütés közben friss fokhagyma gerezdet, ázsiai citromfüvet is lehet a halhoz adni...
	
	A vajmártáshoz:
	1 salotta hagyma
	0,5 dl fehérborecet
	2 dl fehérbor
	2-3 szem egész bors
	2,5-3 dl halalaplé (a halcsontokból főzve)
	10-15 dkg hideg vaj kockákra vágva
	tengeri só
	1 db citrom reszelt héja
	
	A fehérbort és az ecetet harmadára redukáljuk a darabolt hagymával, egész borssal, majd leszűrjük Hozzáadjuk az alaplét és kb. 2 dl-re sűrítjük. Hozzáadjuk a vajat és botmixerrel enyhén felhabosíthatjuk. Így levegősebb, krémesebb lesz. Végül belekeverjük a citrom lereszelt héját.
	
	A leveles parajhoz:
	5 dkg vaj
	50 dkg parajlevél
	tengeri só
	fekete bors
	2-3 gerezd fokhagyma
	1 dl tejszín
	20 dkg forrázott zöldborsó
	
	A parajlevelet vajon megpároljuk, ízesítjük, fűszerezzük, hozzáadjuk a tejszínt. Végül hozzákeverjük a zöldborsót.
	
	Tálalásnál a tányér közepére teheti a köretet, arra halfilét, tetejére pár darab kagylót (én azt javaslom vegyen jó minőségűt üveges kiszerelésben) Ezután 2-3 kanál vajmártást teszünk a halra.
	Jó étvágyat kívánok hozzá!
	 
	
	Köszönet a receptért,igazán fenséges.