Egy kis magyarázat.
2013.11.05. 12:02, KallaZsuzsanna56
	A kuglóf rövid története./ Más forrásból/
	
	Eredetileg csak az élesztős válfaját hívták kuglófnak, ma már készíthető sütőporral is. A német Gugelhupf szóból ered jelentése, első része a latin kapucnit rejti magában, utalva talán formájára, a szó második fele pedig a Hefe, élesztő szórészt jelöli. Manapság már rengeteg recept megannyi díszítéssel és elkészítési móddal lelhető fel, szinte csak az eredeti, turbán alakú forma, ami állandó e sütemény esetében. Egy történet szerint a betlehemi királyok hazafelé menet Elzász területén a turbánjukhoz hasonló süteményt készítettek a helyieknek. Azóta a franciák is a magukénak vallják a kuglófkészítés eredetét. Azért a forma mellett a mazsola és a porcukor is állandó kelléke a legtöbb receptúrának.
	Sárgarépás kuglóf:
	Hozzávalók
	25 dkg sárgarépa
	1 db alma
	1evőkanál citromlé
	25 dkg margarin
	15 dkg cukor
	1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
	5 darab tojás
	5 dkg étkezési keményítő
	5 dkg mogyoró
	5 dkg dió
	15 dkg puliszkaliszt
	1 tasak Dr. Oetker Sütőpor
	csipetnyi só
	
	
	
	
	Előkészítés
	A sárgarépát és az almát megpucoljuk, és a reszelő legkisebb fokán lereszeljük, majd meglocsoljuk a citrom lével. A mogyorót és diót serpenyőben pergeljük és ledaráljuk.
	Elkészítés
	A margarint megolvasztjuk, belekavarjuk a cukrot, sót, meg a fahéjat. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, az őrölt, pergelt mogyorót és diót, sütőport, étkezési keményítőt és a kukoricadarát. (Mi puliszkalisztnek hívjuk a kukoricadarát. ) Végül forgassuk hozzá a sárgarépás-almás keveréket.
	Szilikonos kuglófformába készre sütjük.