hozzávalók a húsgombócokhoz: 
	 
	50 dkg darált borjúhús 
	 
	2 száraz zsemle (tejbe áztatva, kinyomkodva) 
	 
	hagyma, petrezselyem 
	 
	1 tojás 
	 
	1 ek szardella-paszta (vagy 2 apróravágott szardella) 
	 
	1 citrom reszelt héja 
	 
	egy ek kapribogyó 
	 
	a szószhoz: 
	 
	1-1,5 liter húsleves 
	 
	2 babérlevél, 2 szegfüszeg, 1 kis darab szerecsendió-virág 
	 
	1 dl tejföl 
	 
	1 dl tejszín 
	 
	1 tk liszt + 2 ek olaj 
	 
	1 tk mustár, 1 pohár fehérbor 
	 
	egy marék kapribogyó 
	 
	a húsgombóc (az eredetiben tényleg csak borjúhús van) hozzáavalóit összegyúrom és kb cm átméröjü gombócokat formázok. a gombócokat megforgatom egy kevés liszben (így jobban megörzik alakukat) és a füszerekkel felforralt húslevesbe teszem, alacsony lángon, fedö nélkül 15 percet fözöm, úgy hogy csak gyöngyözzön a leves. a kész gombócokat kiveszem és melegenn tartom. a húslevest ha kell leszüröm, majd egy vékony fehér rántást készítek, hozzákeverem a fehérbort, majd besürítem a levest. kiforralom, mustárral, tejszínnel, tejföllel ízesítem, ha kell picit utánasózom. (van aki, egy tojássárgájával legírozza, de szerintem nem szükséges). a legeslegvégén, amikor már kikapcsolom a tüzet, hozzáadom a kapribogyót. fött rizs illik hozzá.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
 
 |