A salátákra a gránátalma öntet.Szirup nar eksisi.
2015.11.08. 13:59, KallaZsuzsanna56
Gránátalma parfé
Ha egy 2 dl tejszínből egy adag habfixálóval és egy vaníliás cukorral kemény habot verek, és elkeverem benne ezt a pohárnyi gránátalmalével, és néhány félretett szemet is belerakok – akkor mehet a fagyasztóba a gránátalma PARFÉ: - Nagyon finom!!!
Egy híres szósz a „nar eksisi” azaz a gránátalma szirup.
A Nagykörúton bukkantam egy török delikatesz boltra, ott vetem először gránátalma szirupot.
A törököknél gránátalma levéből főzik nagy kondérokban a szirupot, kevés cukorral, és van, aki szerint citromlével, másutt balzsamecettel keverve sűrítik egy lassan folyó szirupfélévé.
Meglehetősen savanyú – egy kést mártott a kis üvegcsébe, s ami az élén maradt, arra mondta az árus: Ennyi elég egy tál ételbe.
Húst is pácoltam már benne, de úgy tudom, az arab konyhákon is használják így.
A frissen sült, grillezett húsra kenve pikáns ízt ad neki! finom így!
A salátákra a gránátalma öntet:
Egy kanálka a szószból, 1-2 ek olaj, 4-5 gerezd szétnyomott fokhagyma, apróra vágott petrezselyemzöld összekeverve – és ez a török saláta, ha van ruccola, uborka, paradicsom – összevágva, ráöntve kész is.
Ugyanez a fenti öntet jó sült halak mellé is.
Összegezve:
Nagyon finom, és a gránátalma nagyon egészséges, még nem agyongénkezelt kultúrnövény. Ajándék a természettől nekünk.
Tele van értékes anyaggal: a rostokon és vitaminokon (bőséges C-vitaminon) túl van benne kálium, foszfor, szabadgyök-megkötő flavonoidok, bőrtápláló, antioxidáns polifenol.