Krumplis-olívabogyós pogácsa.Házi burgonyás kifli.
2015.11.05. 15:13, KallaZsuzsanna56
Hozzávalók
20-25 darab
» 25 dkg liszt
» 1 ek szárított élesztőpor
» 2 szem krumpli
» 12,5 dkg vaj
» 2 tojás sárgája
» 1 dl tejföl
» só
» 6 dkg fekete olívabogyó
» 4 ág friss rozmaring
» fél marék szezámma
Elkészítés
A liszthez hozzákeverjük a vajat, élesztőt és egy kevés sót.
A megfőzött krumplikat krumplinyomón átpasszírozzuk és szintén hozzáadjuk a liszthez, majd a tojássárgájákat és a tejfölt is.
Jól összekeverjük, majd hozzáadunk még apró darabkákra vágott fekete olívabogyót és pár ág friss felaprított rozmaringot.
Kézzel összegyúrjuk a masszát, majd 15-20 percig pihentetjük.
Előtte lisztes sodrófával kinyújtjuk és összehajtogatjuk, és megy a hűtőbe pihenni.
15 perc elteltével újra kinyújtjuk sodrófával és pogácsaformákat szaggatunk ki belőle.
A kis pogácsák tetejét átkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
180-190 fokos légkeveréses sütőbe tesszük 20-25 percre.
Tálaláskor szobahőmérsékletűre hűtjük
Hozzávalók:
24 mini kiflihez
» 17,5 dkg liszt
» 15 dkg főtt, áttört krumpli
» 3 evőkanál olívaolaj
» 1 tojássárgája
» 1,5 dkg élesztő
» 0,5 dl tej
» cukor
» só
» 1 tojás
» köménymag
» fekete hagymamag
Elkészítése:
Langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet összekeverjük a sóval.
Amikor az élesztő felfutott a liszthez hozzáadjuk az áttört főtt burgonyát, az élesztőt, a tojássárgáját és az olívaolajat.
A tésztát összekeverjük, majd összegyúrjuk, három egyforma darabra vágjuk, és kis cipókat formázunk belőle. 25 percig pihentetjük.
Pihentetés után a cipókból palacsinta méretű köröket nyújtunk és nyolc-nyolc cikkelyre felvágjuk őket.
A cikkelyeket, a szélesebb felüktől indulva kifli formájúra feltekerjük.
Az elkészült kifliket 10 percig újra pihentetjük.
Ezután megkenjük őket a felvert tojással és megszórjuk köménymaggal vagy fekete hagymamaggal vagy akár pirospaprikával vagy sajttal.
180 C fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt pirosra sütjük