Csokoládés körtegratin,Meggyfelfújt – francia finomság
2015.03.17. 20:12, KallaZsuzsanna56
Csokoládés
körtegratin
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 vaníliarúd
5 dl tej
4 tojássárgája
80 g kristálycukor
1 púpozott ek. vaníliás pudingpor
1 ek. kakaó
4 ek. körtepálinka
1 kk. vaj/margarin
2 nagy körte
1 ek. porcukor
1 ek. pirított mandulalap
4 szem cukrozott vagy koktélcseresznye
1. A vaníliarudat felhasítjuk, kikapargatjuk belőle a pépet, majd tokjával együtt a tejhez adjuk és felforraljuk. Fém keverőtálban habosra keverjük a tojássárgákat a kristálycukorral, aztán hozzáadjuk a pudingport, a kakaót, apránként a forró tejet, és gőz fölött, folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Hideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük, végül hozzáadjuk a körtepálinkát.
2. Vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal 4 tűzálló tálkát, és az aljukra simítjuk az arányosan elosztott krémet. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, kettévágjuk, szárukat leválasztjuk, karalábévájóval kiemeljük a magházukat. 1/2 cm távolságot tartva párhuzamosan, hosszanti irányban bevagdossuk őket úgy, hogy szár felőli részükön 2-3 cm-es darabon egyben maradjanak. Legyezőszerűen a krém tetejére nyitjuk-fektetjük őket, végül megszórjuk porcukorral.
3. A tálkákat tepsire helyezzük. 220 °C-ra előmelegített sütőben 7-8 (felforrósított grillsütőben 2-3) percig, azaz csak addig sütjük a krémet, amíg egy kissé megpirul. Kivesszük a tepsit a sütőből, megszórjuk a desszertet a mandulával, és a cseresznyeszemekkel vidámítva melegen, de nem tűzforrón tálaljuk.
Eredeti neve: Clafoutis
Hozzávalók 4 személyre:
400 g érett meggy
4 tojás
100 g porcukor + a szóráshoz
1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
1/4 kk. őrölt fahéj
só
100 g finomliszt
2,5 dl tej
diónyi vaj/margarin a formához
1. A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, konyharuhába takarva felitatjuk róla a vizet, majd kimagozzuk. Egy kb. 26 cm átmérőjű (vagy 2-4 kisebb), lapos, cakkos oldalfalú gyümölcstortaformát vastagon kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
2. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és 1 csipet sóval. Apránként beleszitáljuk a lisztet, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a tejet, és simára keverjük (sűrű palacsintatészta-állaga lesz).
3. A sütőedény aljára terítjük a meggyet, leöntjük a masszával, és betesszük a sütőbe. 10 perc múlva visszakapcsolunk 180 °C-ra, majd addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára nem pirul (tűpróba!) – további 25-30 perc. A sütő ajtaját az első 20 percben nem szabad kinyitni, mert művünk összeesik (szinte ez az egyetlen hibalehetőség)!
4. Kivesszük a felfújtat a sütőből, megszórjuk porcukorral, és a sütőedényben hagyva azonnal tálaljuk, mert gyorsan (5-8 perc) összeesik, és oda a szépsége! Langyosan, sőt hidegen is finom! Tartalmas levesek után kínálhatjuk.
Változatok:
Egresssel, rebarbarával, sárga- és őszibarackkal, szilvával, egyéb aromás gyümölcsökkel is pompás! A cukor mennyiségét mindig a gyümölcs érettségi fokához igazítjuk!
Kategóriák: