A kardamom.
2014.05.12. 16:32, KallaZsuzsanna56
Mire használjuk?
Mire használjuk?
Süteményekhez, a Közel-Keleten kávéhoz. Indiában a tejes teát ízesítik vele, de a forró csokival, illetve mindeféle csokoládés édességgel jól harmonizál.
A kávét is gyakran ízesítik kardamommal, egy kis kétszemélyes kotyógóba elég 2-3 apró kardamommag összezúzva
Észak-Indiában szószok fűszere, a curry fűszerkeverék egyik összetevője. A svédek almapudingba teszik, a norvégok hamburgert, kolbászt ízesítenek vele. Nagyon jól harmonizál húsokkal, például báránnyal. Ha rizst főzünk, tegyünk bele néhány szemet egészben, egészen különleges, új ételt kapunk.
Ha van a kamrában egy zacskó kardamommag, gyakorlatilag az idők végezetéig ízesíthetünk vele basmati rizst, tehetjük mézeskalácsba, vagy készíthetünk belőle isteni indiai szószokat. Ismerjük meg a világ egyik legdrágább fűszernövényét!
A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. A 2-3 méter magasra megnövő növény világoszöld termésével ízesítünk. Ebben termésenként 15-20 darab kámforos, illóolajokban gazdag magot találunk. Használatkor a zöld burkot megroppantjuk, kiszedegetjük a magokat, és mozsárban, esetleg kés fokávalösszezúzzuk, hogy felszabaduljanak az aromák.
Kapható őrölt formában, illetve néha látni a tokból kibontott magok formájában árusított kardamomot is, de legjobb, ha az egyben maradt terméseket választjuk, így nem veszítik el a magok az aromájukat.
A zöld hüvelyből kiszedegetett fekete magokat megtörjük, így szabadul fel a fűszer aromája
Egyesek szerint a friss zöld kardamom a legízletesebb, de létezik fekete kardamom is, amelynek termése kissé nagyobb. Elsősorban Indiában termesztik, de mára elterjedt, és Délkelet–Ázsiában és Guatemalában is találunk kardamom ültetvényeket. Termesztése bonyolult, ráadásul csak kézzel lehet begyűjteni, ezért a kardamom igen drága (egy 50 gr-os csomag 600-700 Ft). Viszont jó hír, hogy nagyon kevés elég belőle, mivel igen intenzív aromájú fűszer.
A szív fűszere
A kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere. A latin nevén Elettaria kardamum nevű fűszernövényt mi csak kardamom, kardamomi vagy kardamomum néven ismerjük. Illetve kevéssé ismerjük, pedig számtalan módon felhasználhatjuk, nagyon izgalmasan ízesíthetünk vele sós és édes ételeket, sőt italokat is.
Speciális ázsiai boltokban vagy bioboltokban, de egyre gyakrabban nagyobb élelmiszerbltokban is megtalálható. Indiában ősidők óta fogyasztják, már a szanszkrit írások is említik.