Medvehagymás omlós háromszög.2014.03.25. 18:24, KallaZsuzsanna56
Recept
Medvehagymás-sonkás omlós háromszög
Hozzávalók (16 darab)
25dkg liszt
1 evőkanál sütőpor
5 dkg reszelt parmezán
só
15 dkg hideg vaj
2 tojás+ 1 a kenéshez
1,2dl tejszín
1 csokor medvehagyma, finomra aprítva
15 dkg füstölt tarja, vagy sonka, felkockázva
A lisztet, sót, sütőport, reszelt sajtot aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, a két tojást és a hideg tejszínt. Összekeverjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, rászórjuk a finomra aprított medvehagymát és a felkockázott sonkát, gyorsan begyúrjuk, ha kell, még kevés lisztet adunk hozzá. Téglalapot nyújtunk belőle, majd először nyolc négyzetre, azokat még félbevágjuk –vagyis 16 háromszög a végeredmény. Megkenjük a tetejét tojással, és 200C fokos sütőben kb. 25 perc alatt arany színűre sütjük. Langyosan a legfinomabb.
Medvehagymás-ricottás gnocchi, kucsmagombával
Hozzávalók (4 kis adag)
25dkg ricotta, szobahőmérsékleten
15dkg liszt
1 egész tojás, felverve
fél csokor medvehagyma (kb. 5dkg)
Só, bors, szerecsendió
20dkg kucsmagomba
5dkg vaj
Egy mély keverőtálba tesszük a ricottát és a lisztet. Egy kenőkés segítségével, vágómozdulatokkal összevegyítjük a kettőt, úgy, hogy a liszt bevonja a ricottadarabokat. A tál közepében mélyedést képzünk, ebbe öntjük a felvert tojást, hozzáadjuk a sót, borsot és frissen őrölt szerecsendiót. A medvehagyma szárát eltávolítjuk, levelét éles késsel a lehető legfinomabbra aprítjuk, hozzáadjuk a tojáshoz. Fakanállal gyorsan összekeverjük, elég, ha éppen összeáll, nem kell túlkeverni. Cipót formázunk, amelyet négy darabra osztunk. A darabokból egy lisztezett gyúródeszkán hengereket sodrunk, és késsel kb. 3cm-es darabokat vágunk, majd a gnocchi-kra nyomjuk egy villa domború felét, hogy nyoma maradjon. Lobogó, sós vízben 3-4 percig főzzük, amíg feljön a víz a tetejére, akkor még egy percig. Szűrőkanállal kivesszük, konyhai papírtörlőn leitatjuk róla a vizet. A gombákat letörölgetjük, a nagyobb darabokat félbevágjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, hozzáadjuk a vajat. Amikor habzik, beletesszük a gombát, néhány percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ha vizet enged, addig főzzük, hogy a folyadék elpárologjon. A gnocchit ugyanebben a vajban átpirítjuk (a serpenyő méretétől függően valószínűleg két adagban kell). A kucsmagombát a gnocchival összeforgatva tálaljuk, tetejét megszórjuk vékonyra vágott friss medvehagyma csíkokkal.
|