Okráról még többet.
2014.01.20. 22:04, KallaZsuzsanna56
Érdekesség.
Észak-Afrikában évezredek óta termesztik az okrát. Itthon is voltak ilyen próbálkozások – kisebb-nagyobb sikerrel – , de még mindig nagyon kevesen ismerik. Számtalan ország fogyasztja napi renderességgel köretként vagy fűszernövényként. Magyarországon különlegességnek számít, azonban nem lehetetlen a beszerzése.
Küllemre, illetve méreteit tekintve is leginkább egy éretlen paprikára hasonlít: halványzöld, ropogós külső héjjal és rengeteg „maggal” rendelkezik. Főzés közben pektintartalma miatt ragacsossá válik, és ezzel igencsak besűríti az ételeket.
Vannak országok, ahol leginkább levesként, van ahol egyfajta lecsóként használják. Remek választás lehet sütve-főzve, sőt, még nyersen is, például salátákhoz.
Ideális húsok, és halak köreteként, akár sütve akár főzve. Érdemes nagy lángon hirtelen sütni, így nincs ideje ragacsossá válni.
Marhahússal, paradicsommal, sok hagymával és zöldségekkel készítve, tökéletes egytálétel lehet belőle, de rizskörettel is nagyon finom.
Az okra nyersen is legalább annyira finom, mint melegen. Állaga pedig felhasználástól függőe