Szedermisu
(4-6 adag)
a kakaós piskótához:
60 g liszt
20 g holland kakaópor + a tálaláshoz
80 g nádcukor
4 db tojás
1 ek porcukor
a szederpüréhez:
300 g szeder
2 ek cukor
1 db lapzselatin
a krémhez:
60 g tojássárga (kb. 3 db M-es tojásból)
90 g porcukor
300 g mascarpone
300 g habtejszín
1. A sütőt 160 fokra előmelegítem (légkeverésest 140-re). Két tepsit kibélelek sütőpapírral.
2. A lisztet a kakaóporral átszitálom, félreteszem.
3. A tojásokat szétválasztom. A cukor 2/3 részét a tojásfehérjéhez keverem, kemény habbá verem. A tojássárgához adom a maradékot, azt is kihabosítom. Óvatosan összeforgatom a két habot, majd hozzáadom a lisztes részt.
4. Habzsákba töltöm, és babapiskóta formákat vagy kb. 5 cm átmérőjű korongokat nyomok a tepsikre. Finoman porcukrot szitálok a tetejükre. 12 percig sütöm a piskótákat, aztán hagyom kihűlni.
5. A zselatint 10 percre jéghideg vízbe áztatom. A szedret felmelegítem a cukorral, hogy levet engedjen, aztán egy botmixerrel leturmixolom. Szitán átszűröm, a magokat kidobom. A zselatint kifacsarom, és a még meleg szederben felolvasztom.
6. A krémhez a tojást a porcukorral vízgőz fölött csípősre melegítem (az ujjamnak már túl meleg). Leveszem a forró vízről, és kihűlésig habbá verem.
7. Közben a tejszínt a mascarponéval kemény habbá verem, aztán a lehűtött tojást beleforgatom.
8. Egy tál aljára teszek egy réteg piskótát, meglocsolom a lehűlt szederpürével, egy habzsákból nyomok rá egy réteg habot, aztán ezt az egészet még egyszer megismétlem. Hagyom a hűtőben összeállni, aztán tálalás előtt kevés kakaóporral meghintem.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|