Uborkás
fasírtroládok
Hozzávalók 4 személyre:
1 szikkadt zsemle
1 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 kk. mustár
1 kk. édes pirospaprika
600 g darált hús (marha és sertés/pulyka vegyesen)
só, bors
1 kk. olaj
8 db 8-10 cm-es csemegeuborka
8 szelet bacon (füstölt szalonna)
1/4 fej saláta vagy jégsaláta
1 piros húsú, karcsú paprika (kápia)
1/2 zöldcitrom
1-2 szál petrezselyem
1. A zsemlét 10-15 percre beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, majd az áttört fokhagymával, az alaposan kinyomkodott zsemlével, a tojásokkal, a mustárral és a pirospaprikával és együtt a darált húshoz adjuk. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, jól összedolgozzuk (A).
2. Vékonyan kikenünk olajjal egy négyszögletes, közepes méretű sütőtálat vagy tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kiemeljük az ecetes léből az uborkákat, papírkendővel szárazra törölgetjük. Alufóliából egy kb. 25 cm széles csíkot tépünk.
3. A fasírtmasszát 8 részre osztjuk. Az alufólialap közepére 1 szelet szalonnát fektetünk, 10-12 cm szélességben tetejére simítunk 1 adag húsmasszát úgy, hogy a végeken 3-4 cm szabadon maradjon, hosszanti szélei pedig viszonylag egyenesek-szabályosak legyenek (B). Felénk eső végére helyezünk 1 uborkát, majd az alufólia segítségével szorosan feltekerjük (C), két végét kissé összenyomjuk, hogy a massza fedje az uborkát.
4. A maradék szalonnából, húsmasszából és uborkából további 7 roládot formálunk, (alufólia nélkül!) a sütőtálba sorakoztatjuk őket, és középső bordamagasságra helyezett rácson aranybarnára sütjük (kb. 1 óra).
5. Közben a salátát leveleire bontjuk, megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. A paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk. A citromot és a petrezselymet megmossuk, a citromot karikákra szeljük.
6. Kivesszük a sütőből a fasírtroládokat, 10 percig pihentetjük (tűzforró a belsejük!), nagyobb, lapos tálra rendezzük, egyet-kettőt (a látvány kedvéért) kissé rézsútosan félbevágunk. Salátalevelekkel, paprika- és citromkarikákkal, valamint petrezselyembóbitákkal díszítve kínáljuk. Tejszínnel/tejjel sült, rakott burgonyát adhatunk hozzá: 800 g burgonyát meghámozunk, megmosunk, uborkagyalun nagyobb, vajjal/margarinnal kikent tálba szeleteljük (D). Kissé megsózzuk, leöntjük 2 dl tejszínnel/tejjel, 2-3 csipet szárított rozmaringgal vagy provence-i fűszerkeverékkel illatosítjuk, és a hússal egyidejűleg pirosra sütjük a sütőben.
Lajos Mari receptje. Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|