1 evőkanál finomra vágva koriander
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
1 szál finomra vágva zellerszár
1 darabka fahéj
40 dkg száraz csicseriborsó
25 dkg lencse
100 dkg érett, durvára vágott paradicsom
10 dkg rövid szemű rizs
50 dkg kockára vágott birkahús
vagy
50 dkg kockára vágott bárányhús
2 fej finomra vágva hagyma
3 evőkanál finomra vágva petrezselyemzöld
1 csipet sáfrány
1 csipet őrölt gyömbér
35 dl víz
3 evőkanál liszt
2 evőkanál tisztított vaj
vagy
2 evőkanál ghee
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
Elkészítés:
1. A csicseriborsót előző este beáztatjuk, felhasználás előtt alaposan lecsöpögtetjük.
2. A felkockázott bárányt, vajat, hagymát, zellerszárat, a petrezselyem és a koriander felét, fahéjat, sáfrányt, gyömbért lábasba rakjuk. Összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk.
3. Közepes tűzön, amíg a vaj felolvad, pirítjuk. 1 liter vízzel felöntjük és felforraljuk. 25-30 perc alatt a felére sűrítjük.
4. Hozzáadjuk a csicseriborsót és a lencsét, felöntjük a maradék vízzel. Közepes tűzön 75 percig főzzük.
5. Belerakjuk a paradicsomot és a maradék petrezselymet és koriandert. Felforraljuk. A tűz hőfokát visszavesszük, és 10 percig gyöngyöztetjük.
6. Hozzáadjuk a rizst. A lisztet kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük.
7. A levest félrehúzzuk, és a liszttel behabarjuk. A tűzre visszatéve állandóan kevergetve még 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a citromlevet, és azonnal, forrón tálaljuk.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|