Hozzávalók
1 tojás
2 dl tejföl
3 ek porcukor
1/2 cs. sütőpor
2 tk rum
(opcionális)
25 dkg liszt
sütéshez 0,5 liter olaj
tálaláshoz fahéjas porcukor/lekvár
A tojást a cukorral, majd a tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a rumot, végül a sütőporos liszttel összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, még adhatunk hozzá lisztet, a lényeg, hogy ne ragadjon a kezünkhöz, de könnyen tudjuk nyújtani. Ha összeállt forrósítsunk olajat, a tésztát nyújtsuk ki kb. fél cm vastagra, és szaggassuk a kívánt méretre. Ha lyukat szeretnénk a közepére, lyukasra, de készülhet teli fánk is, vagy kis apróbbak. Beletesszük az olajba (legnagyobb gázrózsa középső állásánál picit lentebb sütöttem), ha az egyik fele megsült, átfordítjuk, és a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Fahéjas porcukorral meghintve, vagy lekvárral kínáljuk.
A fenti adag az olajat is beleszámolva kb. 4-450 ft-ból jött ki, és 8 cm-es szaggatóval 14 db fánkom lett. Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|