Hozzávalók (kb. 10 tartelette-hez):
A tésztához:
10 dkg vaj
20 dkg liszt
2 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3-4 ek hideg víz
A krémhez:
2 dl habtejszín
1 csomag (25 dkg) szobahőmérsékletű gesztenyepüré
1 tábla (9-10 dkg) étcsokoládé
1,5 ek cukor
1,5 tk étkezési keményítő
A díszítéshez:
fehér csokoládé (vagy tejszínhab)
Elkészítés:
Először a krémhez forráspontig hevítjük a tejszínt a cukorral, ekkor beletörjük és folyamatosan kevergetve beleolvasztjuk a csokoládét, majd egy habverő segítségével a gesztenyemasszát és a keményítőt is belekeverjük. Elzárjuk a tüzet alatta, majd közben olykor megkeverve hagyjuk kihűlni (használhatunk vízfürdőt, majd tegyük be a hűtőbe, ha már nem meleg). Ha nem látjuk elég simának kézi mixerrel pürésíthetjük (nálam ez most elmaradt).
A tésztához a hideg darabokra vágott vajat elmorzsoljuk a kétféle cukorral elkevert liszttel (akár robotgép segítségével). A vizet apránként hozzáadva összegyúrjuk az aránylag kemény tésztát, majd fóliába csomagolva legalább 20 percre hűtőbe tesszük.
A tésztából vett diónyi darabokat enyhén lisztezett felületen vékony (3-4 mm) korongokká nyújtjuk, majd alaposan belenyomkodjuk a tartelette formákba - a peremnél a felesleges tésztát levágjuk, villával 8-10 helyen megszúrkáljuk őket (az oldal és alap illeszkedésénél is), hogy a tészta ne púposodjon fel.
Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük a kosarakat (a formákból egyszerűen kiemelhetőek), majd hagyjuk őket kihűlni.
Ha a krém kellő képpen lehűlt és ezzel megszilárdult egyszerűen a kosarakba töltjük/kenjük, vagy egy nyomózsák, ill. az esetemben egy sima kis sarkavágott zacskó segítségével kupolákat sorakoztatunk beléjük.
Tetejüket meghintjük egy kés segítségével "kapart" vagy reszelt fehér csokoládéval, vagy egyszerűen tejszínhabbal a tetején tálaljuk. Hideg helyen tároljuk fogyasztásig!
Jó étvágyat!
TIPP: Ahogy azt fent is írtam a krém bármilyen kekszek közé betölthető. Az elkészült sütemény tetejére tejszínhabot fújva, egy kis olvasztott csokoládéval meglocsolva szintén gusztusos látványt nyújtana. Elkerülhető a rumos íz (bolti püré - rumaroma), ha magad készíted a pürét friss vagy fagyasztott geszteményől, ez esetben használj az ízlésednek megfelelő mennyiségű cukrot.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|