Hozzávalók, 18 cm-es tortaformához:
A linzerhez:
-
5 dkg vaj
-
7,5 dkg liszt
-
5 dkg pisztácia
-
1 kis tojás
A krémhez:
-
375 gramm túró
-
150 gramm mascarpone
-
50 gramm porcukor
-
1 evőkanál vanília kivonat
-
1 vanília kikapart belseje
-
2 kis tojás
-
40 gramm liszt
A töltelékhez:
-
10 dkg eper
-
5 dkg cukor
-
1 púpozott teáskanál étkezési keményítő - pudingporral helyettesíthető
Először a tölteléket készítsük el: az epret turmixoljuk le a cukorral, forraljuk fel, keverjük bele a keményítőt, majd forraljuk be, hogy kicsit pudingszerű legyen. Hagyjuk hűlni, többször keverjük át.
Másodszor a linzert készítsük el: a pisztáciát daráljuk finomra, keverjük el a liszttel. A vajat morzsoljuk el a lisztes keverékkel, majd dolgozzuk az egészet össze a tojással. A tésztát nyújtsuk ki, béleljük ki vele a tortaformát, majd tegyük fél órára hűtőbe.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tésztát súlyozzuk le - sütőpapírral takarjuk le, és szórjunk bele rizst/babot/sütőgyöngyöt -, süssük elő 10 percig, távolítsuk el a nehezéket és hagyjuk egy picit hűlni.
A sütő hőmérsékletét vegyük vissza 160 fokra.
A krémhez a túrót és a mascarponét keverjük simára - akár robotgéppel -, dolgozzuk bele a vaníliát, a vanília kivonatot, majd a tojásokat egyesével, a cukrot és a lisztet. Az elősütött tésztára borítsuk rá a krém felét, pöttyözzük bele az eperkrém felét, rá a krém másik fele, majd a maradék eperkrém. Ha nem túl pudingszerűen sűrű, akkor húzhatunk bele hullámokat, ha picit sűrűbb, akkor csak villával próbáljuk picit széthúzni a pöttyöket, hogy szabálytalanabbak legyenek.
A tortát 160 fokos sütőben kb. 50-60 percig sütjük, a formában hagyjuk kihűlni, majd még 5 órát hűtőben tartjuk.
Csodás sütemény,érdemes kipróbálni.8 szelet lessz belőle.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|