Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 8 dkg cukor
- 1 tojás+ 1 tojássárga
- 2 dl tej
- 1 tk reszelt citrom héj
- csipetnyi só
- 5 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- 8 tk cukor
- 2,5 tk fahéj
Lekenni: - 1 tojásfehérje
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mérjük, és egy lágyabb tésztát dagasztunk. Lezárjuk a gépet és duplájára kelesztjük a tésztát.
Kenyérsütőgép hiányában 1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A lisztet dagasztó tálba szórjuk, közepében kis fészket formálunk, beleütjük az egész tojást és tojássárgát. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, ráöntjük a felfutott élesztőt majd a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
A cukrot és fahéjat elkeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk.
Kis gombócokat formálunk, letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
Ezután mindegyik tészta darabot egyenként kinyújtjuk 0,5 cm vastagságú téglalap alakúra, megkenjük puha vajjal és megszórjuk 1 teáskanálnyi fahéjas cukorral. Feltekerjük szorosan csak úgy mint a bejglit, majd a kezünkkel óvatosan nyújtsuk meg (sodorjuk) kb. 20 cm hosszúra. Kettőbe hajtsuk, úgy hogy a tészta illesztés ne látszódjon, a hajtás belülre essen. A tésztavégeket összecsípjük és elvékonyítjuk, ez lesz a szív csúcsa.A másik végét késsel vagy ollóval bevágjuk, kb. 4-5 cm hosszan. Kifordítjuk a bevágott részeket, lapjára helyezzük és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk az így kapott szíveket.
Pihentetjük még 15-20 percet, lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 perc alatt készre sütjük.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|