Hozzávalók:
1 kg őzgerinc, egy-egy mokkáskanál kakukkfű, boróka, egész fekete bors és rozmaring, 1 babérlevél, 6 evőkanál olaj, 60 dkg erdei gomba (őzláb, vargánya, szegfű – lehet vegyesen is), 1 kisebb cikk vöröshagyma, só, őrölt fekete bors, 1 kiskanál finomliszt, 2 tojás, fél csomag (20 dkg) fagyasztott vajastészta
a mártáshoz:
3 evőkanál olaj, 30 dkg vegyes leveszöldség, 1 púpozott evőkanál paradicsompüré, 1 kiskanál finomliszt, 1-1 mokkáskanál kakukkfű és rozmaring, csipetnyi őrölt fekete bors, 2 dl vörösbor, 4 dkg vaj
a hús sütéséhez:
4-5 evőkanál olaj
1. Az őzgerincet kicsontozzuk. A húsról a hártyát lefejtjük. Utána a karajt meg a szűzpecsenyét a porrá őrölt fűszerek keverékével bedörzsöljük, majd a fele olajjal megkent alufóliába csomagoljuk. 2-3 órán át hűtőszekrényben így érleljük.
2. Közben az erdei gombát megtisztítjuk, szárát apróra vágjuk, a fejeket pedig félretesszük. A hagymát – miután héját lehúztuk – finomra aprítjuk, a maradék olajon megfuttatjuk. A gombaforgácsot – aminek kb. 30 dekának kell lennie – beleszórjuk, zsírjára sütjük. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a liszttel meghintjük. Rövid ideig pirítjuk, a fölvert to-
jásokat – miután egy keveset kivettünk belőle – ráöntjük, kocsonyásodásig sütjük, végül hűlni hagyjuk.
3. A vörösboros gombamártást is elkészítjük. Ehhez az őzcsontokat földaraboljuk, az olajon kevergetve megpirítjuk, majd a megtisztított, kockákra vágott zöldséggel tovább sütjük. A paradicsompürét belekeverjük, a liszttel meghintjük. Tovább pirítjuk, bő 6 deci vízzel fölöntjük és 1 órán át kis lángon főzzük. Utána a borral ízesítjük, 10 percig főzzük, majd leszűrjük. Akkor jó, ha a mártáshoz hasonlóan sűrű állagú.
A gombafejeket kockákra vágjuk, a vajon megpirítjuk, és a boros mártást rászűrjük.
4. A húst kissé megsózzuk, forró olajban körös-körül hirtelen megpirítjuk, hűlni hagyjuk, és a tojásos gombapéppel egyenletesen megkenjük. A vajastésztát szobahőmérsékleten fölengedjük, 2 centi széles szalagokra vágjuk, és a gombás őzhúsra csavarjuk. Tepsibe rakjuk, a félretett tojással megkenjük. Előmelegített kemencében vagy sütőben, nagy lánggal (220 şC; légkeveréses sütőben 200 şC) kb. 25 percig sütjük. Tálaláskor fölszeleteljük, a boros gombamártással körülöntjük.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc + érlelés
Egy adag: 953 kcal
Italajánlat: száraz vörösbor
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|