Hozzávalók:
4 db tojás
3 ek porcukor (> édesítő, most eritrit)
5 ek mandula, őrölt, lehetőleg fehér, blansírozott
1 ek mandula- vagy tápiókaliszt (eredetileg útifűmaghéj)
Közé
26-28 tk (sárgabarack)lekvár (most cukormentes)
A tetejére
150 g étcsokoládé
1 ek narancsos olívaolaj
esetleg pici vaj/kókuszzsír
2 ek porcukor
1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra.
A lekvárt átkeverem és beteszem a hűtőbe. (A hideg lekváron gyorsabban hűl a csokoládémáz.)
2. Egy magasfalú keverőtálba teszem a tojásokat és a cukrot, majd kézi robotgéppel 8-10 perc alatt fehér-habosra verem, míg a háromszorosára nem duzzad.
3. Egy kis tálkában elkeverem az őrölt mandulát a liszttel (vagy az útifűmaghéjjal), majd lazán, néhány mozdulattal fakanállal a tojásmasszába keverem. Állni hagyom.
4. Kizsírozok egy whoopie sütőformát (ha van macaron szilikonlapunk, az még jobb, és nem kell kizsírozni), ennek hiányában kibélelek egy tepsit sütőpapírral.
5. A mélyedésekbe egy teáskanálnyi tésztát teszek és elegyengetem. Beteszem a sütőbe és 12-14 percig sütöm. Sütőfüggő, tehát figyeljük, mikor már pirul a széle, jó lesz.
6. A tallérokat hűlni hagyom, majd kiveszem egy rácsra. (Közben kisütöm a következő adagot.)
7. A csokoládét megtördelem és az olajjal és a porcukorral a kerámialap legalsó fokozatán megolvasztom. Közben keverni kell és épp csak olvadásig hevíteni!
8. A tallérokat megkenem egy-egy teáskanálnyi hideg lekvárral, majd a csokoládét is rácsorgatom és elsimítom rajta. Hagyom száradni. Hideg helyre is tehetjük, a hűtőben azonban nem lesz szép a máz.
25-28 db tallérKattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|