Königsberger Klopse
1 Brötchen in kaltem Wasser einweichen 1 zsömlét hideg vízbe áztatni
1 mittelgroße Zwiebel abziehen,fein würfeln 1 közepes hagymát pucolni és kicsire kockázni
500 g Hackfleich (gemischt) mit dem gut ausgedrückten Brötchen,den Zwiebelwürfeln ,1 Eiweiß vermengen,mit 1 schwach gehäuften Teel.Senf,Salz,Pfeffer abschmecken,aus der Masse mit nassen Händen Klopse formen.
500 g darálthúst (vegyes) a jól kinyomkodott zsömlével,az apróra vágott hagymával,1 tojásfehérjével,1 enyhén púpozott teáskanál mustárral,sóval,borssal ízesíteni,a masszából nedves kézzel gombócokat formázni.
1 Zwiebel abziehen,mit 4 Gewürznelken spicken,mit 1 Lorbeerblatt in 750 ml Salzwasser geben,zum Kochen bringen,die Klopse darin gar ziehen lassen die brühe durch ein Sieb geben,500 ml davon abmessen.
1 hagymát pucolni és 4 szegfűszeget beleszúrni. 1 babérlevéllel 750 ml vízbe rakni.Felforralni a vizet,majd a gombócokat belerakni és puhára főzni.A levet szürövel leszűrni,úgy hogy 500 ml megmaradjon.
für die Soße / A szószhoz
30 g Butter oder Margarine zerlassen 30 g vajat vagy margarint megolvasztani
30 g Weizenmehl unterRühren so lange darin erhitzen,bis es hellgelb ist.30 g lisztet belekeverni és addig keverni amíg enyhe sárgás színt nem kap.
500 ml Brühe hinzugießen,mit einemSchneebesen durchschlagen,darauf achten,daß keine Klumpen entstehen,die Soße zum Kochen bringen,etwa 5 Minuten kochen lassen
500 ml leszürt lét hozzá önteni,egy kézihabverövel elkeverni,figyelve arra,hogy nehogy csomós legyen. A szószt felforralni és 5 percig fözni.
1 Eigelb mit 2 eßlöffel kalter milch verschlagen,die Soße damit abziehen (nicht mehr kochen lassen) 1 tojássárgáját ,1 evökanál hideg tejjel,vagy tejszínnel elkeverni, majd a szószhoz keverni (a szószt nem szabad föznünk),nehogy kicsapódjon a tojás.
1 Eßlöffel Kapern hinzufügen,mit Salz,Pfeffer 1 Teelöffel Zitronensaft abschmecken,die Klopse in die Soße geben,5 Minuten darin ziehen lassen.
1 evökanál kapribogyót hozzáadni sóval,borssal,1 kávéskanál citromlével ízesiteni,a gombócokat a szószba rakni és 5 percig állni hagyni benne.
Kappern = Kapribogyó kis üvegbe savanyítva lehet kapni .Ez az egyik legrégebbi kedvenc ételem.Jártam Németországban Drezdában, 42 évvel ezelőtt.A német konyha már akkor megragadott, finom péksütemények,és húsgombócos ételeivel.Ma már elkészítem magam is őket.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|