Hozzávalók:
6 tojásfehérje
300 g finom szemű kristálycukor
3 evőkanál kakaópor, átszitálva
1 teáskanál balzsamecet
50 g jó minőségű, finomra aprított étcsokoládé
1/2 l zsírdús tejszín
1/2 kg málna
3 evőkanál étcsokoládé-forgács
1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat), és béleljünk ki egy
alacsony falú tepsit sütőpapírral.
2. Verjük fel a tojásfehérjéket, amíg a hab lágy csúcsokat nem vet, majd kanalanként
verjük hozzá a cukrot, hogy kemény és fényes habcsókkeveréket kapjunk.
3. Szórjuk rá a kakaóport, locsoljuk meg az ecettel, és óvatosan forgassuk össze, hogy
a csokidarabok egyenletesen szétoszoljanak. Halmozzuk a habot a tepsi közepére kb.
23 cm átmérőjű kör alakzatban, majd simítsuk el a tetejét és körben az oldalát.
4. Tegyük a sütőbe, azonnal vegyük is le a hőfokot 150 °C-ra (gázsütőnél 2-es fokozat),
és süssük 1-1ź órán keresztül. Akkor van kész, ha a tetején és az oldalán száraz és
ropogós, de ha megszúrjuk, érezzük, hogy odabenn cuppogósan ragacsos maradt.
Ha jónak ítéljük, kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk résnyire az ajtaját, és hagyjuk, hogy
így hűljön ki.
5. Tálalás előtt vegyük ki, és helyezzük át egy nagyobb lapostányérra. Verjük
fel a tejszínhabot, hogy lágy csúcsokat vessen, és halmozzuk a habcsókalap tetejére.
Végül rendezzük el a tetején a málnát.
Durvább lyukú reszelővel reszeljük a tetejére a csokoládét, hogy inkább kunkori forgácsokat, semmint kavicsos zúzalékot kapjunk – igazán nem akarhatjuk, hogy a málna buja színét és formáját bármi is a háttérbe szorítsa. Ha néhány csokidarab a tányér peremére hullik, annál jobb.
8-10 személynek elegendő.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|