| 
Spárgakrémleves.2017.05.04. 21:20, KallaZsuzsanna56 
	 
	  
	
 
	
		40 dkg zöld- vagy fehér spárga 
	
		2-3 nagyobb salotta- vagy sonkahagyma 
	
		1,5 l zöldségből vagy húsból készített alaplé 
	
		frissen őrölt fekete bors 
	
		A spárgát megmosom, fás szárát visszavágom, majd megpucolom. Ha fehér spárgával dolgozom, akkor a spárgasípokat egyenként meghámozom (a fejét kivéve), a zöld spárgát viszont csak folyó víz alatt átöblítem. A spárgasípokat két-három centis darabokra vágom. 
	
		A vajat egy nagyobb lábasban megolvasztom. A salottahagymát megpucolom, vékony karikákra szelem és az olvasztott vajon – közepes lángon, gyakran kevergetve – megdinsztelem. Amikor már üveges a hagyma, akkor hozzáadom a feldarabolt spárgákat és – folyamatos kevergetés mellett – kicsit megfuttatom a vajon. 
	
		A spárgát ezután felöntöm az alaplével, majd fedővel félig lefedem és közepes lángon addig főzöm, amíg a spárga meg nem puhul. 
	
		Amikor már puha a spárga, akkor a habtejszínt is a leveshez adom, majd a lábast a tűzről leveszem és botmixer segítségével elkrémesítem a levest. A kész spárgalevest ezután finoman sózom, ha kell és kevés fekete borsot tekerek rá. 
	
		Fodros petrezselyemmel megszórva tálalom. 
	 
	 
	A tavaszi zöldségek egyik legvonzóbb példánya a spárga, amely április közepén jelenik meg, s ha jó kedvében van, akkor egészen június elejéig velünk is marad. A fehér és zöld sípokat sokan szeretik, de még többen vannak, akik nem nagyon tudják, hogy hogyan is készítsék el. A sárga ugyanis igényel némi alapanyag ismeretet.A tavasz egyértelműen a spárgáról szól. A föld alatt és föld felett növő sípokból számos izgalmas fogást készíthetünk, ha tudjuk, hogy hogyan kezeljük a spárgát. A spárga pucolása ugyanis nem olyan egyszerű. A fehér spárga és a zöld spárga végét is vissza kell vágni, egészen addig, amíg a szakácskésünk már nem ütközik fás részekbe. Ezen kívül a fehér spárgát zöldséghámozó segítségével meg is kell pucolnunk, a fejét kivéve. A zöld spárga előkészítése sokkal egyszerűbb, hiszen nem kell hámozni, bőven elég, ha langyos vízben picit átmossuk, hogy az esetleges szennyeződések távozzanak a fejen található apró levelek alól. 
	A tálaláshoz érdemes néhány szép spárgafejet is felhasználni. Ha ezzel szeretnénk dekorálni a fogást, akkor a tejszín hozzáadása előtt néhány szép spárgafejet emeljünk ki a levesből és tegyünk félre. A leveshez – a különféle zöldeken kívül -nyugodtan adhatunk egy kis extra tejszínt, illetve a mostanában oly divatos tejhab is jó választás lehet.
	            |