Hozzávalók 
	A kelt tésztához 
	35 dkg liszt 
	2 dkg élesztő 
	1,25 dl langyos tej 
	5 dkg vaj 
	4 dkg cukor 
	1/4 kk. só 
	1 darab tojás 
	A mák töltelékhez 
	30 dkg darált mák 
	1 dl tej 
	2 ek. étkezési keményítő 
	1 darab tojássárgája 
	5 dkg vaj 
	10 dkg cukor 
	3 dkg aranymazsola 
	1 citrom reszelt héja 
	kevés rum (amibe áztatjuk a mazsolát) 
	1 csomag vaníliás cukor 
	Továbbá 
	vaj a sütő kikenéséhez 
	10 dkg baracklekvár /házi/ 
	10 dkg fondant 
	mandulaforgács 
	 
	 
	 
	 
	Előkészítés 
	Sütőtepsit kikenjük vajjal. 
	Elkészítés 
	A hozzávalókból, kelt tésztát készítünk dagasztógéppel. Letakarva meleg helyen kelesztjük 1/2 órát, majd átgyúrjuk, újabb 1/2 órát kelni hagyjuk. A tejet a mákkal, keményítővel, cukorral, összekeverjük, és állni hagyjuk 10 percig. Azután feltesszük főzni 10 percre, és hagyjuk kihűlni. A reszelt citromhéjat, a rumban megáztatott mazsolát, és vaníliás cukrot később keverjük bele, és a vajjal kikeverjük utoljára, hogy sűrű masszát kapjunk. Nem baj, ha egy kicsit ragad, de ne folyjon. Hűtőbe tegyük be. A szépen megkelt tésztát kinyújtjuk egy 30 x 40 cm-es lapra. A tölteléket középre a tésztára kenjük, vízbe mártott kenőkéssel kb. 8 cm-es szélességben. A tésztaszéleket mindkét oldalon 2 cm-enként, rézsútosan bevágjuk, derelyevágóval. Ezután egymásra hajtogatjuk, mintha fonnánk, és duplára kelesztjük. 210 fokosra előmelegítjük a sütőt, és 180 fokon 30 percig sütjük. A sárgabaracklekvárt 2-3 ek. vízzel addig keverjük, míg folyékony nem lesz. Vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett forró kalács tetejét, hagyjuk megszáradni. A fondantot elkészítjük, 3 ek. porcukrot kevés citromlével és rumaromával jól kikeverjük, és egyenletesen bevonjuk-megfényezzük vele a kalácsot. Megszórjuk mandulaforgáccsal, és hideg helyre tesszük szikkadni. Másnap szeleteljük fel.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
 
 |