Dán csokitorta.Francia krémestorta.
2016.05.24. 14:10, KallaZsuzsanna56
Hozzávalók
8 adag
150 g vaj
1 db vaníliarúd kikapart belseje
4 db tojás
120 g 50%-os étcsokoládé
100 g mandula
150 g cukor
75 g liszt
Ganache-hoz:
350 g 50%-os étcsokoládé
350 ml 30%-os állati tejszín
Elkészítés
A vajat habosítsuk ki a vaníliával, és egyenként óvatosan keverjük bele a tojássárgákat.
Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl sokáig, mert attól omlós lesz a piskóta.
Keverjük hozzá a pörkölt (és kihűlt) mandulát, de tegyünk félre egy keveset a díszítésre, kb. 20 g-ot.
Olvasszuk meg a csokoládét, (vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró), és tegyük félre.
A tojásfehérjéből és a cukorból verjünk nem túl kemény habot.
Ha a habot felvertük, csak akkor keverjük össze az olvasztott csokoládét és a kihabosított vajat habverővel gyors mozdulatokkal, apránként adagolva a vajat a csokoládéba.
Ha simára kevertük, óvatosan keverjük el benne a felvert tojásfehérjét, majd forgassuk bele az átszitált lisztet.
Oszlassuk el a sütőkarikában, és húzzuk fel a karika oldalára.
Előmelegített 160°C-os sütőben 65-70 percig süssük.
Ha kisült, a tetejét cukrozzuk meg, és fordítsuk át egy sütőpapírra.
Amint kihűlt, kenjük át forró sárgabaracklekvárral, és kissé hagyjuk lebőrösödni.
Végül húzzuk át ganache-sal, és szórjuk meg a tetejét a félretett mandulával.
Ganache elkészítése:
Az étcsokoládét tegyük egy vékony magas falu edénybe, amibe éppen belefér a botmixer.
A tejszínt forraljuk fel, majd öntsük rá a csokoládéra.
Hagyjuk kb. két percig, hogy olvadjon a csoki, majd botmixerrel keverjük simára.
Vigyázzunk, hogy minél kevesebb légbuborékot juttassunk a ganache-ba, mert az csúnya lesz a torta felületén.
Ha langyosra hűlt, áthúzhatjuk vele a tortát.
Hozzávalók
6 adag
Krém 2 db 18 cm átmérőjű tortakarikához:
210 g tojásfehérje
300 g cukor
1 csipet só
60 g liszt
60 g tojássárgája
100 g kukoricakeményítő
1200 ml tej
1 db vaníliarúd kikapart belseje
1 csomag vajas tészta
Elkészítés
A tésztákat nyújtsuk ki kb. 2 mm vékonyra, és a krémes keretnél 2-3 cm-rel szélesebbre.
Tegyük enyhén meglisztezett tepsikre, és szurkáljuk meg.
A tésztákat egy óra pihentetés, után 200 °C-os előmelegített sütőben, 22-25 perc alatt süssük egyenletes aranybarnára.
Kihűlés után a krémes kerettel szúrjuk ki a megfelelő méretre.
A krémes keretet tegyük az egyik kisült és méretre vágott vajastésztára, és tegyük félre.
A 200 ml tejet, a tojássárgáját, a keményítőt és a lisztet keverjük el csomómentesen.
A fennmaradt 1000 ml tejet forraljuk elő a vaníliával, majd tegyük félre.
A tojásfehérjét a cukorral és a sóval verjük nem túl kemény habbá, és tegyük félre.
Az előmelegített tejet forraljuk újra, vegyük ki belőle a vanília rudat, majd sűrítsük be a lisztes keverékkel.
Folyamatos keverés közben addig főzzük, míg el nem kezd kissé fényesedni.
Ekkor vegyük le a főzőlapról, és keverjünk el benne a felvert tojásfehérje 1/4 részét, és keverjük simára.
Majd az összes tojásfehérjét tegyük hozzá és gyors, de óvatos mozdulatokkal keverjük simára.
A krém felét töltsük az előkészített krémes keretbe, és simítsuk el.
Tegyük rá a következő vajastésztát, majd a következő réteg krémet.
Miután langyosra hűlt, tegyük két órára hűtőbe.
Mikor lehűlt (ilyenkor egy kissé összeesik, de ez normális), a tetejére kenjünk tejszínhabot ízlés szerinti mértékben.
A tetejére szánt vajas tésztát kenjük le forró baracklekvárral, majd húzzuk át a fondánnal.