Körtés sütemény-Fahéjas-almás kiflik.
2015.11.05. 10:03, KallaZsuzsanna56
Sütemények.
Hozzávalók
Tetejére
1 tasak csokoládés tortabevonókrém
1 tasak durvára tört pisztácia
Krém
2 ek cukor
2 db vanília puding
7,5 dl tej
4 lap zselatin
3 dl habtejszín
Tészta
1,2 dl tej
6 dkg kakaópor
1 tasak sütőpor
37,5 dkg liszt
6 db tojás
1 db rumaroma
1 csipetnyi só
37,5 dkg cukor
37,5 dkg Rama
1,25 dkg lédús körte
1 citrom leve
Elkészítés
Körtéket meghámozzuk, negyedekbe vágjuk és magházát eltávolítjuk. A körteszeleteket citromlével meglocsoljuk. A Ramát, a cukrot, a sóval és a rumaromával kikeverjük. A tojásokat egyenként beleverjük. A lisztet a sütőport és a kakaót elvegyítjük és a tejjel együtt a masszába keverjük. Egy mélyebb Ramával kikent, lisztezett tepsiben egyenletesen a tésztát elkenjük, elsimítjuk, és a körte darabokat elrendezzük rajta, és a sütőben megsütjük. A zselatint hideg vízben áztatjuk. A tejből a szokásos módon sűrű vaníliás krémet készítünk. A zselatint kinyomkodjuk, és a forró vanília krémhez hozzáadjuk. Amikor a puding kihűlt, még egyszer alaposan megkeverjük, és a tejszínt óvatosan beleforgatjuk. A krémet a körtés süteményen szétterítjük, majd 2 órára hűtőbe tesszük. A csokoládés bevonókrémet a tasakjában jól átgyúrjuk. A süteményt ezzel díszítjük, majd durvára tört pisztáciával megszórva kínáljuk.
Hozzávalók
A töltelékhez
porcukor
egy kevés fahéj
10 dkg kristálycukor
1,5 kg alma
A tepsi kikenéséhez
Rama
A tésztához
1 kávéskanál só
1 dl tej
1 db tojás
50 dkg finomliszt
3 dkg kristálycukor
25 dkg Rama
Elkészítés
1.A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a Ramát, a tojássárgát, a cukrot és a tejet, majd jól összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle és kb. fél órát letakarva pihentetjük.
2.Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, 10 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét és megpároljuk. Párolás közben hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat.
3.A tésztát kinyújtjuk és kör alakú kiszúróformával, vagy egy pohárral kerek formákat szaggatunk. A két végét kissé megnyújtjuk, hogy tojás alakja legyen. Mindegyik korongra fahéjas-almás masszát simítunk, egyenként feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, végül megkenjük a felvert tojásfehérjével.
4.A kifliket 2 cm-es távolságban, Ramával kikent tepsibe helyezzük, majd előmelegített sütőben, 200 °C-on, 25-30 percig sütjük. Fahéjjal elkevert porcukorral meghintve tálaljuk.