Egy előbbi beírásban írtam az augusztusi önkéntes estjeinkről, amikor a helyi néptáncegyesület nőtagjai pitákat készítettek, melyeket este eladtunk az egyesület bódéjánál, így növelve a bevételt, amit aztán más helyeken történő fellépésekkor használunk fel.
Írtam, hogy én kis fetás táskákat készítettem, kb. 65-70-t, ezeknek 3 darabját adtuk 1 euróért. Tegnap megint elkészítettem és mivel a tölteléket tökéletesítettem, eljött hát az ideje, hogy bejegyezzem a blogba is.
Már nem emlékszem sajnos, hol találtam az eredeti receptet, mely kiflire való volt. Az augusztusi elkészítéskor legelőször kifliket próbáltam belőle készíteni, de mivel mindenfele ömlött ki belőlük a töltelék, végül kis táskákat formáztam, így aztán tökéletesek lettek.
Hozzávalók a tésztához (65-70 db.-hoz):
1 kg finomliszt
4 tk. só
6 lk olívaolaj
300 gr görög joghurt (vagy egyéb, de lecsöpögtetett joghurt)
4 dl (2 csésze) tej
2 tasak élesztő (1 kg liszthez való élesztő)
2 tojás
14 dkg vaj
A fentieket összegyúrjuk. Én a tejet és a vajat össze szoktam melegíteni és utoljára töltöm a masszába. Ha túl ragacsos, értelemszerűen még kevés lisztet teszünk hozzá, amíg jól gyúrható, de még puha lesz a tészta. Ezt szépen kidolgozzuk, addig amíg gyúrás közben kis hólyagok kezdenek keletkezni a tészta felületén. Ekkor félretesszük egy tálba kelni. Én meg szoktam olajozni a tetejét és hermetikusan letakarom a tálat. Mikor duplájára kelt, tovább lehet vele dolgozni.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.
Töltelék 1 kg liszthez:
25 dkg feta
15 dkg anthotiro (tehéntúró) - ha nincs, lehet az egész töltelék csak fetával
6-7 db aszalt paradicsom felaprítva
maréknyi olívabogyó felaprítva (kb. 10 dkg)
bors
só, hogyha tehéntúrós, ha csak fetás, nem kell só
A fetát, túrót felmorzsolom és összegyúrom, -keverem a többi hozzávalóval.
A tésztát kb. 6 részre osztjuk, hogy ne kelljen az egészet egyben kinyújtani. Kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egy nagy pohárral karikákat vágunk belőle. A közepére teszünk egy kiskanálnyi tölteléket, majd az egyik felét a másikra hajtjuk, úgy, hogy félholdat alkosson. Annak a félkörnek a széleit, melyikre a másik félkört hajtjuk, finoman megkenjük a már felvert tojással, így ahogy ráhajtjuk a másik oldalt, a szélek sütés közben összeragadnak és nem nyílnak szét. Miután összehajtjuk a táskát, a széleit végignyomogatjuk egy villával, ettől szép rácsos lesz, de össze is ragad a tészta.
A táskákat lekenjük a felvert tojással, megszórjuk ha van otthon szezám- vagy napraforgómaggal és 190 fokos sütőben pirosra sütjük. Középső rácson, előmelegítette sütőben kb. 20 perc alatt megvannak.