Görög joghurt panna cotta eperpürével.Almás rétes parfé.
2015.08.19. 22:19, KallaZsuzsanna56
Görög joghurt panna cotta eperpürével
A panna cottához:
125 ml tej
1 teáskanál zselatinpor
250 ml habtejszín
50 g kristálycukor
1/2 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom finomra reszelt héja
150 g görög joghurt
Az eperpüréhez:
200 g fagyasztott vagy friss eper
1/2 citrom leve
2 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál zselatinpor
1. A panna cottához a zselatinport szórd a tej tetejére, és adj neki 10 percet, hogy megpuhuljon.
2. Eközben forrald fel a tejszín felét a cukorral, a citromhéjjal és a vaníliával. Keverd hozzá a tejet, egy perc alatt fel is olvad majd benne a zselatin.
3. Vedd le a tűzről, és add hozzá a maradék tejszínt és a joghurtot.
4. Adagold formákba vagy üvegpoharakba a krémet. Legalább 4 órára tedd hűtőbe. Én szilikon bonbon-, illetve financier formákat használtam, és ezekben kifagyasztottam a panna cottát, hogy csak ki kelljen pattintanom belőle az édességet.
5. Az eperpüréhez egy lábosban főzd puhára az epret a cukorral és a citromlével. Ha már engedett egy kis levet, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd. Várd meg, hogy kihűljön, és adagold a jól lehűtött panna cottád tetejére.
Almás rétes parfé
(kb. 10 adag)
a töltelékhez:
1 kg alma
2 ek vaj
50 g nádcukor
1 tk őrölt fahéj
1/4 tk őrölt kardamom
1 l vaníliafagylalt
60 g aranymazsola
40 g dió
a lapokhoz:
6 db réteslap
20 g olvasztott vaj
a karamellhez:
100 g cukor
2 ek víz
egy csepp citromlé
100 g tejszín
egy nagy csipet só
Az almákat félbevágom, a magházukat kivágom, a helyükre egy-egy kocka vajat teszek. Megszórom fahéjas cukorral, és 50-60 percre 180 fokos sütőbe teszem.
Egy sütőlapra papírt teszek, lefektetek rá egy réteslapot, megkenem olvasztott vajjal, megszórom a maradék fahéjas cukorral, és egy másik lappal leterítem. Így folytatom, hogy hat lapom legyen, a tetejét is lekenem és megszórom cukorral. Sütőpapírt teszek rá, és egy másik sütőlapot nehezéknek. 180 fokos sütőben 25 percig sütöm.
Megvárom, hogy kihűljenek az almák, aztán meghámozom őket, és a húsukat egy villával szétnyomkodom.
A mazsolát forró vízben felfőzöm, és nagyon apróra vágva az almához keverem. A diót is felaprítom, és a töltelékhez adom.
A fagyit gépben egy-két perc alatt kikeverem, és az almás résszel eldolgozom.
A lehűlt réteslapokat félbevágom (vagy akkorára, hogy pont a formámmal megegyező méretű legyen), és az egyik felét egy szögletes keretbe teszem, rásimítom a tölteléket, a tetejére teszem a másik adag lapot, és kifagyasztom.
A karamellhez a cukrot, a vizet és a citromlevet felforralom, és aranybarna karamellt főzök belőle. A végén hozzáadom a tejszínt és a sót, és simára keverem. Hagyom lehűlni.
Tálaláskor forró vízbe mártott késsel felkockázom a parfét. Kiteszem tányérokra a karamellel együtt, és adok neki pár percet, hogy kicsit felpuhuljon.