Hummusz.2015.05.21. 16:37, KallaZsuzsanna56
Marokkói csicseriborsó leves.
Elkészítés
A Hummusz a bizonyíték arra, hogy a legegyszerűbb dolgokból is lehet valami fantasztikusan ízletes fogásokat készíteni. Nem sok kell hozzá, egy-pár hozzávaló és egy turmixgép. De amikor kész, csak mártogatni, tunkolni kell a választott hozzávalót, legyen az friss kenyér, ropogós zöldség nyersen, vagy köret egy húsételhez. Minden Észak-Afrikai konyhában alapvető élelmiszer, tápláló, egészséges. Szendvicsekben vaj helyettesítő, és milyen finom, csak meg kell kenni a kenyérszeletet rátenni a többi hozzávalót, felvágottat, paradicsomot, paprikát, és már pakolható is uzsonnára a gyereknek. Ne lepődjetek meg az egysoros "Így készítsd" rész miatt.
-
Tégy minden hozzávalót a turmixgépbe, adj neki fordulatot, amíg selymes krémet nem kapsz. Kóstold, addj hozzá Sriracha szószt, ha csípősebbre akarod, sózd, ha nem elég sós. Az egyszerűség kedvéért, Tahini helyett, adj hozzá kávédarálóban megőrölt, enyhén pörkölt szezámmagot, úgy 4 evőkanálnyit.
-
Tahini készítése: kávédarálóban őröld meg az enyhén pörkölt szezámmagot, egy tálban keverd hozzá a fokhagymapürét, az olíva olajat, a sót. és a vizet, és botmixerrel dolgozd krémes állagúra, citromlével ízesítsd.
Jó étvágyat!
Elkészítés
Szeretnék progagálni olyan gabonaféléket, amelyek az elmúlt évszázadban háttérbe szorultak, csicseriborsó, hajdina, köles, stb. Az arab konyhák ezeket a gabonákat nem felejtették el, szemben a mi búza központú étkezésünkkel szemben. Úgyhogy fedezzük fel újra ezeket a csodálatos, egészséges gabonákat, és ne kelljen a sok jó ásványi anyagokat kiegészítő tablettákkal pótolnunk, térjünk vissza oda ahonnan jöttünk, az őseink konyhájába, étkezzünk egésszégesen, és érezzük jobban magunkat.
-
Egy nagyobb serpenyőben hevíts olajat, közepes hőfokon. Dobd bele a hagymát, a fokhagymát és dinszteld 5 percig, üvegesre. Keverd bele a sáfrányt, a chilit, a fahéjrudat, a koriandert és a római köményt, és kevergetve főzd 2-3 percig,.
-
Add hozzá a paradicsomot, a levével együtt, a csirkehús levest, a kockázott sütőtököt, a kockázott krumplit, és forrald fel. Sózd lehetőleg egészséges sóval, pl. Himalájaival.
-
Vedd le a hőfokot, és hagyd rotyogni 30 percig, míg a sütőtök és a krumpli megpuhul.
-
Keverd bele a durván összevagdalt kelkáposztát, a csicseriborsó konzervet, és főzd tovább 5 percig, hogy a csicseriborsó jól átforrósodjon, és a kelkáposzta megpuhul.
-
Díszítsd friss koriander vagy petrezselyem zölddel.
Jó étvágyat!
|