Graham rudak.
2014.08.24. 17:48, KallaZsuzsanna56
Hozzávalók 8 rúdhoz:
*25 dkg liszt
*15 dkg Graham liszt
*1 kk só
*1,5 dkg friss élesztő
*2,5 dl tej
*1 kk cukor
*4 ek olaj
*1 ek lenmag és 1 ek szezámmag a tetejére de lehet napraforgó,vagy tökmag,esetleg.
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni.
A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat.
Alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk és egyenként golyókat formázunk, amit úgy végzünk, hogy egy darab tésztát a tenyerünkbe fektetünk és elkezdjük a szélétől a közepébe nyomni a tésztát.
A golyókat letakarva 10-15 percet kelesztjük.
Majd egyenként vízcsepp alakúra, kb. 2 mm vastagra elnyújtjuk.
A vízcsepp kiszélesedő végétől elkezdjük szorosan feltekerni, úgy, hogy középen a hajtás vége alulra kerüljön.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a rudakat egymástól kicsit távolabb.
Letakarva kb. 35 percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt.
Lespricceljük a rudakat vízzel, majd megszórjuk lenmaggal és szezámmaggal.
180 fokon 20 percet sütjük hőlégkeveréssel (Alul-felülsütéssel 200 fok és 20 perc.).
Rácson hagyjuk kihűlni.
Szendvics buci
Hozzávalók 8 kiflihez:
1 közepes krumpli (kb. 15 dkg)
50 dkg liszt
2 kk só
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
1 tk cukor
0,5 dl olaj
2 ek tejföl
1 kk szezámmag a tetejére
A megtisztított és kockára vágott krumplit megfőzzük, leszűrjük és összetörjük.
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és a cukorral meghintve hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az áttört krumplit, a sót, a felfutott élesztőt, az olajat, a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk.
Egyenként kb. 3-4 mm vastag téglalapformára nyújtjuk.
Hosszában kettéhajtjuk.
A tésztát a keskenyebb oldaláról kezdve feltekerjük.
A hajtás szélét alulra fordítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb.
Előmelegítjük a sütőt, addig is kb. 25 percet kelnek a kiflik.
A megkelt péksütiket lefújjuk vízzel és meghintjük szezámmaggal.
180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.