Leves, krém, egytálétel csicseriborsóból
2014.06.19. 11:31, KallaZsuzsanna56
Levesek.
Nem csak vegetáriánusoknak jó választás, de ők különösen szeretik, hiszen nagyon egészséges és fehérjében különösen gazdag zöldségféle a csicseriborsó. Belőle készül a humusz, a falafel, de nagyon finom salátákban, currykben, levesekben is. Lisztjéből lepények készülnek szerte a világon. A csicseriborsó sárgás színű, gömbölyű, formája egyesek szerint a bagoly fejéhez hasonlít, ezért a népnyelv bagolyborsónak is hívja. Íze a dióra vagy a gesztenyére emlékeztet.
Több ezer éve ismert, már az ókorban is fogyasztották. Hazánkban az 1300-as években jelent meg cicer borsó néven, mégsem terjedt el igazán a gasztronómiában, inkább takarmányként használták. Szárítva és előfőzve, konzerv formában kapható. Főzésre Európában a csicseriborsó vajszínű fajtáját használjuk, de Indiában és Afrikában kapható zöld, fekete, piros és zöld csicseriborsó is.
Humusz, falafel
Az egyik legfinomabb csicseriborsós étel – amit már az egész világon fogyasztanak – a humusz. Ennek fontos hozzávalója a szezámkrém (tahini) is, amely már kapható az áruházakban. A humusz után a népszerűségi sorban valószínűleg a falafel következik, mely a fasírthoz hasonló kinézetű fűszeres, csicseris csemege. Hagymás, fokhagymás, gyömbéres alapon főzve jól harmonizál a csicseriborsó más zöldségekkel, paradicsommal, padlizsánnal, burgonyával. Indiai fűszerekkel megbolondítva már kész is a madras vagy curry. Sok bárányhússal készült étel készül csicseriborsóval, például a báránycurry is. Ezenkívül finom levesek készíthetőek csicseriborsó, más zöldségek és finom fűszerek hozzáadásával.Csicseriborsó-leves
Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 10 dkg burgonya, 2 cikk fokhagyma, fél fej vöröshagyma, fél citrom reszelt héja és leve, 2 dl natúr joghurt vagy főzőtejszín, petrezselyem és lestyánzöld, snidling, só, bors, egy kisebb kígyóuborka, 2 kemény paradicsom.
Elkészítés: Az előző nap beáztatott borsót a kockára vágott burgonyával, a vöröshagymával (vagy póréval) és a fokhagymával, a lestyán zöldjével, a citrom héjával, sóval, frissen őrölt borssal puhára főzzük. A citrom héját kivesszük, majd összeturmixoljuk. Ízesítjük a citrom levével, a joghurttal felengedjük (vagy tejszínnel), ha kell, utánaízesítünk. Ha túl sűrű lenne, tegyünk még hozzá joghurtot (tejszínt). Tálaláskor megszórjuk a vékony csíkokra vágott uborkával, a kockára vágott paradicsommal, az apróra metélt petrezselyemmel és a snidlinggel. Pirítós kenyérrel vagy bagettel kínáljuk jó hidegen.
Arab falafel
Hozzávalók: 25 dkg konzerv (vagy főtt) csicseriborsó, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 fej hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 kiskanál sütőpor, petrezselyem, pici só, 1 tojás, olaj a sütéshez.
Elkészítés: A csicseriborsót és a hagymákat turmixgépben pépesítjük (darabos legyen), majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Pici fasírtgolyókat készítünk belőle, és bő, forró olajban pirosra sütjük. Pirított pita, zöldségek és fűszeres joghurt illik hozzá.
Csicseriborsó-krém
Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 fej vöröshagyma, mustár, só, bors, petrezselyem.
Elkészítés: A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd leszűrjük, és sós vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük, áttörjük, ízesítjük a fűszerekkel és a mustárral, majd hozzáadjuk a vajat vagy margarint, és alaposan összekeverjük. Olívaolajat is használhatunk a vaj helyett. A fűszereket pedig ízlésünk szerint helyettesíthetjük bármilyen más fűszerrel.
Portugál halas egytálétel
Hozzávalók: 50 dkg füstölt tőkehal (vagy fagyasztott hekk), 25 dkg csicseriborsó (főtt), 50 dkg krumpli, 1 fej hagyma, só, bors, 1 csokor petrezselyem, olívaolaj.
Elkészítés: A megtisztított hagymát felkockázzuk, és megpirítjuk kevés olívaolajon. Ebbe rakjuk a szintén megpucolt és felkockázott krumplit, fedésig töltjük vízzel, sózzuk, majd főzni kezdjük. A halat feldaraboljuk apró darabokra, és a csicseriborsóval együtt a félig főtt krumplihoz adjuk, borsozzuk, ezután készre főzzük. Legvégül aprított petrezselymet keverünk bele.
Tepsiben sült zöldség
Hozzávalók: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergyökér, csicseriborsó (esetleg bab), hagyma, fokhagyma, csombor, olaj, só.
Elkészítés: A csicseriborsót kb. 8 órán át be kell áztatni, majd a vizét leönteni és megfőzni sós vízben. Egy tepsit kikenünk olajjal, belevágjuk a zöldségeket. Nem számít, mekkorára, de jó, ha nagyjából egyformák a darabok.
A zöldségeket jól össze kell keverni, esetleg még meglocsolni egy kis olajjal, és sütőbe tenni kb. 200 fokra. Sülés közben még összekevergetjük. Akkor igazán finom, ha egy kicsit túlsül. Magában vagy rizzsel tálalható.