Áfonyás mákos-torta.
2014.05.20. 21:47, KallaZsuzsanna56
Torták
Áfonyás mákos torta
Hozzávalók : 3 db tojás,15dkg cukor,20dkg liszt,20dkg darált mák,1cs sütőpor,6dl tejszín,2cs habfixáló,15dkg áfonyalekvár,10dkg áfonya,5dkg vágott mandula,3 evőkanál hideg víz.
Leírás : A tojássárgákat 3 evőkanál hideg vízzel és a cukorral kikeverjük, a fehérjét kemény habbá verjük, összedolgozzuk a sárgájával, majd beleforgatjuk a darált mákkal és a sütőporral elkevert liszttel. Tortaformába öntjük, és közepes lángon sütjük.2 lapra vágjuk.A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd összekeverjük a lekvárral, és az áfonyával.
A lapokat megtöltjük, a tetejét, és az oldalát is megkenjük. Áfonyával, és mandulával díszítjük.
Melyik kategóriába küldi? : desszert
Chococcino szelet
Hozzávalók a tésztához: 100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (lehet kávés is, ha kaptok olyat), 1 ek étolaj, 175 g barna cukor, 2 tojás, 100 g nagyon lágy vaj, 20 g keserű kakaópor, 80 g liszt, 1 csapott tk szódabikarbóna (vagy sütőpor), csipet só, 1,5 ek erős feketekávé.
A krémhez:
500 g mascarpone
150 ml tejszín
100 ml tej
kb. 5 ek porcukor
10 g zselatin vagy 1 cs Dr. Oetker zselatin fix
1,5 tk instant kávé kb. 1 dl vízzel elkészítve
Leírás:
A sütőt előmelegítjük.
A darabokra tördelt csokoládét 1 ek olajjal óvatosan felmelegítjük, félretesszük.
A cukrot az egész tojásokkal elektromos mixerrel jó habosra keverjük (2-3 perc), majd hozzáadjuk a nagyon lágy vajat és azzal habosítjuk tovább, pár percig. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és kakaóporral elkevert lisztet, majd a végén az olvasztott csokit, kávét, és kikeverjük.
A tepsit kivajazzuk (az oldalát is) és sütőpapírral kibéleljük (az oldalát is) úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb gyűrődés legyen rajta. Belesimítjuk a krémet.
Megsütjük (pontosan 20 percig és egy másodperccel sem tovább!) , majd hűtjük.
A krémhez a zselatint csomómentesen elkeverjük a kávéban és felmelegítjük (forralni nem szabad), félretesszük hűlni.
A mascarponét a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, simára keverjük, majd a végén vékony sugárban hozzáöntjük a langyosra hűlt kávés zselatint és jó alaposan, gyors mozdulatokkal elkeverjük. (Ha zselatin fixszel dolgozunk egyszerűbb a dolog, hiszen az instant zselatint nem kell melegíteni: a krém hozzávalóit mixerrel alaposan kikeverjük az alábbi sorrendben: mascarpone habosra, tejszín, tej, kávé, zselatin fix, legvégén porcukor.) Kóstoljuk meg, ha valaki kávésabban, vagy édesebben szereti, tehet még hozzá.
A masszát a sütemény tetejére simítjuk és hűtőben dermesztjük (egy éjszaka jót tesz neki). Papírral együtt kiemeljük és kockára szeljük. Tetejére keserű kakaóport hintünk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 18x28 cm
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: közepes