Liptai zoltán üzenete számomra.
2014.02.12. 20:33, KallaZsuzsanna56
Hogy készítsem el a borjúhúst
Kedves Zsuzsa!
Rántott borjúcombot csak is szín húsból érdemes készíteni, ne legyenek benne inak. Az íinas borjúcombból készíthetünk levseket, ragu-leveseket, pörkölteket, paprikásokat, tokányokat, párolt-sült egybe húsokat. Minél világosabb a borjúcomb színe, annál fiatalabb az állat húsa. Vásárláskor mindig a tiszta ínmentes, minél világosabb borjúcombot keresse. Vásárláskor még nagyon fontos, hogy a pultban lévő hús teteje ne legyen elszíneződve, beszáradva, ne legyen nyálkás. A friss borjúhús illata édeskés. A rántott borjúcombot a következőképpen ajánlanám elkészíteni, így biztosan sikere lesz. A fent említett ínmentes minél fiatalabb borjúcombot a hús szálaira, rostjaira merőlegesen ujjnyi vastagon szeleteljük fel, majd ne túl vékonyra klopfoljuk ki és egy éjszakára, tegyük annyi tejben hűtőbe, amennyi ellepi. A tej puhítja a húsrostokat. Másnap papírszalvétával szárítsuk, le, sózzuk, majd lisztbe, sózott felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, lerázzuk róla a felesleget és bő forró olajba téve, közepes tűzön, fedővel letakarva mindkét oldalát pirosra sütjük. Fontos, hogy letakarva süssük, mert így nem csak sül a hús, párolódik is és gyorsabban elkészül, megpuhul. Én a csontos csirkecombot, tarját, karajt is fedővel letakarva szoktam megsütni, mert így biztosan nem marad véres a csont melletti hús. A megsült rántott borjúcombot jól lecsepegtetjük az olajtól és papírszalvétával bélelt tálba tesszük. A húsklopfolást a klopfoló rücskös végével érdemes csinálni, hogy a hegyes végek puhítsák a húsrostokat. Én a borjúcomb mind két oldalát megszoktam klopfolni.
Bátran készítsen rántott borjúcombot, csak nagyon fontos a megfelelő hús hozzá.
Ha Önnek most ínasabb borjúcombja van otthon , azt ajánlanám, hogy egybe vagy nagyobb darabokban sóval, frissen őrölt színes borssal, aprított rozmaringgal, kakukkfűvel alaposan fűszerezze be, majd meghámozott, karikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát, megmosott, elnegyedelt gombát, félbevágott zöldpaprikát, paradicsomot tegyen tepsibe, sózza borsozza, fektesse rá a fűszeres húst, locsolja meg olívaolajjal, öntsön alá 1 deci vizet, fél deci száraz fehérbort és alufóliával lefedve, 180c-os sütőben párolja háromnegyed puhára. Végül fedje be a húst vékony bacon szeletekkel és a fólia nélkül süsse pirosra. Ezt az ételt hideg vízben beáztatott cseréptálban is el lehet készíteni. Nagyon finom!
Jó főzést!
Nagyon köszönöm neki a segítséget.Rengeteget tanulok tőle.A mesterszakács oldalon tudok tőle mindíg tanácsot kérni.Most éppen a vadhúsokról kértem információt.Köszönettel tartozom neki.