Skolebröd
2014.01.28. 08:23, KallaZsuzsanna56
A norvég finomság.
Elkészítés:
1. A vajat felolvasztjuk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet a kardamommal és a cukorral. ( 1 ek. cukrot félreteszünk az élesztő felfuttatásához.)
3. Az élesztőt a tejben felfuttatjuk 1 ek. cukorral.
4. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztős tejet és az olvasztott vajat és összegyúrjuk.
5. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
6. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és háromfelé vesszük. Minden részből egy hengert formálunk, amit további 3 részre osztunk. Minden adag tésztából formáljunk gömböt, lapítsuk el és csináljunk egy krátert a közepébe úgy, hogy a pereme magas legyen. ( Különben a krém kifolyik.)
7. Tegyünk 4 db-ot egy sütőpapírral bélelt tepsire és kb. 1 evőkanálnyi vaníliakrémet kanalazzunk a kráterbe.
8. Előmelegített sütőben 230 fokon 8-10 perc alatt süssük készre.
9. Amíg a süti hűl, a porcukorból kevés vízzel cukormázat készítünk és egy ecsettel bekenjük vele a skolebrödök oldalát. Megszórjuk a cukormázat kókuszreszelékkel és kész.
Melegen is finom, de ha megvárjuk, hogy rendesen kihűljön, akkor megköt a közepében a krém.
A Skolebröd norvég finomság Szofika blogjáról,amit kiszeretnék próbálni.Köszönet érte. Hozzávalói:Hozzávalók ( 10 db-hoz):
250-300 gr liszt
45 gr kristálycukor
50 gr vaj
15 gr friss élesztő
175 ml tej
1 tk. őrölt kardamom
1,5-2 dl custard ( sűrű vaníliakrém)
cukormáz
kókuszreszelék.