Oreo keksz házilag.
2014.01.23. 20:28, KallaZsuzsanna56
Készítések.
Hozzávalók:
a kekszhez:
1 és 1/4 csésze liszt,
1/2 csésze holland kakaó, cukrozatlan (szigorúan holland, mert attól lesz olyan szép sötét színe)
1 teaskanál szódabikarbóna,
1/2 teáskanál sütőpor,
csipet só,
1/2 csésze porcukor,
1/2 csésze sótlan vaj,
1 nagy tojás, vagy 2 kisebb,
a krémhez:
1/4 csésze vaj,
1 csésze porcukor,
4 evőkanál tejszín,
pár csepp vaníliakivonat
Elkészítés: a krémet készítettem el először. A vajat jól kikevertem a cukorral, a vanília kivonattal és kisebb adagokban hozzákevertem a tejszínt. A krémet hűtőbe tettem addig, amíg elkészítettem a kekszet.
A lisztet összekevertem a kakaóval, a cukorral, a szódabikarbónával, a sütőporral, a sóval. A szobahőmérsékletű vajat és a tojást is hozzátettem és egyneművé gyúrtam. Nem kell megijedni tőle, szépen össze fog állni. Ekkor kisebb adagokban nem túl vékonyra nyújtottam és 4 cm-es hullámos szélű formával kiszúrtam.Tetejét egy másik kisebb kiszúróval megnyomtam, amitől szép minta lett rajta.Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket és előmelegített sütőben 160 fokon, hőlégkeverésessel kb. 7 perc alatt készre sütöttem. Nem kell jobban megsütni, mert akkor nagyon kiszárad. Amikor kivesszük a sütőből még puhának tűnik, de amikor kihűl, akkor szép roppanós lesz.
A krémet kivettem a hűtőből és nyomózsákba tettem, majd a keksz egyik felére nyomtam belőle egy adagot és rátéve a keksz másik felét addig nyomtam össze, amíg a krém elérte a szélét.
A kekszeket addig tettem hűtőbe, amíg a krém keményebb lett.
Nagyon finom!!!
Ezt a finonságot nem könnyű elkészíteni,már jó ideje kisérletezek vele,talán a mostani receptek segíteni fognak abban,hogy sikerüljenek.Nagyon időigényes,és aprólékos munka,ha azt szeretnénk,hogy szépek legyenek,akkor nagyon elszántnak kell lennünk.Nem tudom ez az őrület meddig tart,de remélem még divatban lessz egy darabig.Sokféle színben,és ízesítéssel készíthető apró finomság.Sok mandulaliszt,cukor,tojásfehérje,és jókedv kell hozzá.Hajrá!!!!