Hozzávalók 6 süteményhez, 10 cm-es formákhoz
a tésztához:
12 dkg fehér tönkölyliszt
3 dkg nyírfaporcukor
6,5 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
1 csipet só
a vaníliakrémhez:
2,5 dl tej
2 tojássárgája
1 púpozott evőkanál kukoricaliszt
1 vaníliarúd
4,5 dkg nyírfacukor
a díszítéshez:
10 dkg áfonya (vagy más bogyósgyümölcs)
nyírfaporcukor
Elkészítés
Áfonyás-vaníliakrémes kosárkák
A lisztet elvegyítjük a sóval, a cukorral, elmorzsoljuk a vajjal. A tojássárgája hozzáadásával, gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagolva 1/2 órát hűtőben pihentetjük. A tésztát 6 egyenlő részre (kb. 38-40 g-os adagokra) osztjuk, és egyenként kerek, 2-3 mm vastagságú lapot nyújtunk belőlük. Kibéleljük velük a kivajazott-lisztezett mini piteformákat, villával megszurkáljuk az aljukat. 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
A tojások sárgáját kézi habverővel elvegyítjük a nyírfacukorral, a kukoricaliszttel, a vaníliarúd kikapart magjaival. Fokozatosan felöntjük a tejjel, és csomómentesre keverjük. Kis lángon, folyamatos keverés mellett – forrástól számítva – kb. 10 perc alatt besűrítjük. A forró krémet eloszlatjuk a kihűlt kosárkákban, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt 1-2 órát a hűtőben dermesztjük.
Áfonyaszemekkel és porcukorral megszórva tálaljuk. Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|