Körtés-diós
sajttorta
Hozzávalók 8 szelethez:
500 g mélyhűtött leveles tészta (2 lapos)
4 érett körte
30 g vaj/margarin
1 csokor petrezselyem
200 g krémtehéntúró
1+1 tojássárgája
só, bors
300 g érett márványsajt vagy egyéb kékpenészes sajt (rokfort, gorgonzola stb.)
50 g dió
1. A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, vékony gerezdekre szeljük, a felforrósított vajba/margarinba forgatjuk (A), 2 percig pároljuk, hagyjuk kihűlni. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, finomra vágjuk, elkeverjük a túróval, 1 tojássárgájával, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal. A sajtot apróra felkockázzuk vagy eltördeljük (B), a diót durvára-darabosra vágjuk.
2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon egy 32-34 cm és egy 26 cm átmérőjű korongra-lapra nyújtjuk. A nagyobbikat 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformába terítjük úgy, hogy a tészta a szegélyeken 2 cm-nyit túllógjon, rányomkodjuk a forma oldalára (C), alját villával megszurkáljuk. Tetejére simítjuk a túrótölteléket (D), elrendezzük rajta a körteszeleteket (E), megszórjuk a sajttal, majd a dióval (F), végül néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal.
3. Visszahajtjuk a töltelékre a túllógó tésztaszegélyt, megkenjük hideg vízzel, majd ráillesztjük a kisebb korongot-lapot, körben jól lenyomkodjuk, eltávolítjuk túllógó szegélyét (G). Késheggyel vagy ollóval 4 stilizált körte, illetve csepp alakú „szellőzőt” formálunk és vágunk ki a tészta tetejéből, megkenjük a maradék 1 tojássárgájával (H). A kiemelt tésztadarabkákból levélalakzatokat formálunk, a tészta tetejére csinosítjuk, ezeket is megkenjük tojássárgájával, majd a sütő alsó harmadába helyezett rácson 35-40 percig, aranysárgára sütjük (tűpróba!). Langymelegen a legfinomabb.
Változatok:
Készíthetjük sajt nélkül, édes töltelékkel is: 250 g túrót simára keverünk 2 tojássárgájával, 80 g porcukorral és 1 tasak bourbon vaníliás cukorral. Hozzáadunk 25 g puha mazsolát, 1 biocitrom reszelt héját, és 40 g porcukorral kemény habbá vert 2 tojásfehérjét. A tésztára simítjuk, elrendezzük rajta a körtét, megszórjuk a dióval, a többi ugyanaz.
Lajos Mari Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|