Bécsi kocka
Az Orleans szeletnél leírt hozzávalókból elkészítjük a tésztát. Két tepsi formájú lapot nyújtunk, a lapokat két lemezre helyezzük rá és megsütjük. Ha kihűlt, a két lap közé diókrémet töltünk, és vaníliás cukorral vagy szőlőcukorral megszórjuk. A kész süteményt 5 cm-es kockákra osztjuk, és a kockák tetejére kis diókrémmel egy-egy fél diót ragasztunk. (Csak másnap vágjuk fel, mert frissen nagyon törik a tészta.)
Diókrémből kétfélét választhatunk:
Az egyik változat: 20 dkg cukrot 1 dl tejjel felfőzünk, hozzáadunk 10 dkg darált diót, amiben előzőleg elkevertünk 1 kanál lisztet. A keveréket pár percig főzzük, amikor kissé lehűlt reszelt citromhéjat elegyítünk bele. Hozzáadunk 15 dkg vajat és jó habosra keverjük. Egy-két kanál rummal ízesíthetjük.
A másik változat: 3 dl vízből és 15 dkg cukorból sűrű szirupot készítünk, ebbe beleöntünk 30 dkg darált diót, levéve a tűzről, hozzáadunk 10 dkg édes kekszmorzsát, reszelt citromhéjat és egy-két kanál rumot. Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|