Hozzávalók 31x19cm-es tepsihez:
Tésztához:
20 dkg finomliszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
csipet só
kevés víz
Tetejére:
15 dkg kajszibaracklekvár
6 tojás fehérje
13 dkg porcukor
20 dkg dió
15 dkg étcsokoládé
csipet só
elkészítés:
A tésztához a lisztet tálba tesszük, elkeverjük a porcukorral, a sütőporral, a sóval és az alaposan megmosott citrom lereszelt héjával.
Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, gyors mozdulatokkal morzsalékos tésztává dolgozzuk, majd egy kevés vízzel (kb. 0,3 dl) összeállítjuk.
Enyhén lisztezett felületen kissé kinyújtjuk, a nyújtófa segítségével a tepsibe helyezzük, majd pedig a kezünkkel húzkodjuk-egyengetjük tepsi méretűre. (Nekem van sütemény hengerem - ami hasonlít a sütemény mintázó hengerre, csak sima felületű -, ezért én ezzel végeztem el az utolsó simításokat.) Háztartási fóliával letakarva hűtőbe tesszük fél órára.
A diót ledaráljuk, a csokit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a kettőt összekeverjük.
A tojásfehérjét a sóval közepesen kemény habbá verjük, kisebb adagokban hozzákeverjük a cukrot, és így verjük fel teljesen, majd hozzáforgatjuk a csokis diót.
A tésztát megkenjük a baracklekvárral, erre halmozzuk a csokis, diós fehérjehabot, amit egy kanállal elsimítunk.
A süteményt előmelegített sütőben készre sütjük, a tepsivel együtt rácsra tesszük, még melegen felszeleteljük, és így hagyjuk kihűlni a tepsiben. (Ha kihűtve szeletelnénk fel, akkor összetörne a tetején a hab.)
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc
Megjegyzés:
Egyéb javaslat szerint 180°C-on hőlégkeveréssel kell sütni, ki is próbáltam, 15 percig így sütöttem, de annyira elkezdett pirulni a teteje, hogy azonnal átállítottam alul-felül sütésre.
Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogyan viselkedik a saját sütője, lehet, hogy ami nálam bevált, az másnál nem.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|