Citromtorta (Rachel Allen)
Hozzávalók:
az omlós tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 evőkanál porcukor
1 db felvert tojás
a krémhez:
3 db tojás
12,5 dkg kristálycukor
1 db citrom reszelt héja
3 db citrom leve
1 db narancs reszelt héja
1,5 dl habtejszín
kb. 10 szelet/2867 kcal, 1 szelet/286 kcal
Elkészítés:
A lisztet a vajjal és a porcukorral gyorsan összemorzsoljuk, és a felvert tojásból annyit adunk hozzá, hogy a tészta nagyjából összeálljon. Folpackba csomagoljuk, korong alakúra lapítjuk, és minimum 30 percre a hűtőbe tesszük. Ha a tészta lehűlt, folpack lapok között kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, az alsó folpack lapot lehúzzuk és a felső fólia segítségével egy kb. 28 cm átmérőjű formába terítjük. A tésztát a formában szépen eligazgatjuk, a fóliát lehúzzuk, és a forma peremén túlnyúló tésztát levágjuk. A tésztát alufóliával lefedjük (a folpack nem igazán jó erre a célra, mert egyes fóliák a hő hatására megolvadnak), és az un. "vaksütéshez" szárazbabbal, lencsével kibéleljük. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, fóliástól együtt eltávolítjuk a babot, a tésztát a félretett tojással lekenjük, és pár percre visszatesszük a sütőbe. A krémhez a tojásokat a cukorral kikeverjük, belereszeljük a citromhéjat, és apránként hozzáadjuk a citrom- és narancslevet, majd a tejszínt. Jól elkeverjük, ha kissé savanyúnak találjuk, tehetünk még hozzá cukrot. A krémet a tésztára öntjük, az időközben 160 fokra mérsékelt sütőbe toljuk, és középső bordán, kb. 35-40 percig sütjük. (Akkor jó, ha a teteje még egész kicsit rezgős.) Porcukorral meghintve tálaljuk.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|