Hozzávalók
50 dkg liszt
4 dkg élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
10 dkg cukor
2 dl langyos tej
1 darab tojás
12,5 dkg puha margarin
csipet só
1 citrom reszelt héja
A töltelékhez
20 dkg mák
1,5 dl tej
15 dkg cukor
A szóráshoz
cukor
Kenéshez
1 darab tojássárgája
rum aroma
vanília aroma (ízlés szerint a töltelékbe)
Előkészítés
Sütő tepsije a tűzhelynek papírral bélelve legyen.
Elkészítés
A lisztet öntsük a robotgép táljába, a közepén kialakított mélyedésbe szórjuk az élesztőt. Adjunk hozzá 1 ek. cukrot és a langyos tejnek a felét. Az egészet keverjük fel, hogy az élesztő folyékonnyá váljék. Ezt a kovászt lefedve hagyjuk kelni 30 percig. Azután adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót és a citromhéjat. Az összes hozzávalót addig dagasztjuk, míg a tészta szépen összeáll. Géppel 3 perc elég. Elválik simán az edény falától. 1 órát letakarva kelesztjük. Időközben daráljuk meg a mákot. A tejet öntsük egy edénybe, és miután felfőtt, szórjuk bele a mákot és az edényt vegyük le a tűzről. Hagyjuk a mákot 30 percig megduzzadni, majd keverjük hozzá a cukrot, és némi kekszmorzsát, ha szükséges. Rumaromát is keverhetünk bele, és vanília aromát is. (Elhagyható) Én tettem bele, és finomabb lett. Az eredeti recept nem írja. A deszkát lisztezzük, és 35x25 cm-esre nyújtsuk ki a tésztát. A két szélén osszuk el a máktölteléket, és a szélétől hajtsuk be és formázzunk stollnit belőle. Olyannak kell kinéznie, mint egy szempárnak. 180 fokosra melegítsük fel a sütőt, 1/2 órát kelesszük, majd kenjük át tojássárgájával, és még kelesszük 10 percig. Ezután tegyük a sütőbe, és alsó-felső sütésen süssük 35 percig 165 fokon. Forrón porcukorral szórjuk meg, és ha kihűlt vágjuk fel hosszú szeletekre.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|