Mizuna, pak choi: PAK CHOY LEVES…
2020.02.28. 10:14, KallaZsuzsanna56
	PAK CHOY LEVES…
	
	Ne feledjétek, többnyire a szezonális zöldségek, gyümölcsök a legolcsóbbak!
	
		Éppen ezért Spurina ezúttal két olyan salátaféléhez ad nektek néhány tuti receptet az áprilisi felhozatalból, amelyeket itthon csak kevesen ismernek. Pedig ma már sok piacon elérhető a MIZUNA és a PAK CHOI is.
	
		 
	
	
		 
	
		De ne ijedjetek meg az olyan hozzávalóktól sem, mint például a mirin, a szójaszósz, a rizsecet vagy éppen a halszósz. Ezeket ugyanis ma már szinte bármelyik hipermarket polcain megtalálhatjuk. Ráadásul egy-egy üveg rengeteg adag étel megfőzéséhez elég, tehát meg sem növelik nagyon a költségvetést.
	
		Párolt mizuna fokhagymás-gyömbéres mártásban
	
		Hozzávalók:
	
		- 
			1/2 kg mizuna (pak choi is jó)
- 
			70 ml húsleves alaplé/víz
- 
			2 ek növényi olaj
- 
			2 ek szójaszósz
- 
			2 ek mirin (rizsecet)
- 
			1 ek kukorica keményítő
- 
			1 ek friss gyömbér (hámozva, reszelve)
- 
			2 ek zúzott fokhagyma
		Elkészítés:
	
		- 
			Egy edényben keverd el jól az alaplevet, a szójaszószt, a mirint és a keményítőt.
- 
			A serpenyőben forrósítsd fel az olajat.
- 
			Add hozzá a gyömbért és a fokhagymát; párold meg.
- 
			Jöhetnek a zöldek; fonnyaszd meg a leveleket.
- 
			Végezetül öntsd bele az előre kikevert folyadékot; főzd egy-két percig.
- 
			Rizzsel tálald.
 
	 
	 
	Hozzávalók:
	 
	 
	6-7 db nagyobb méretű pak choy, apróra vágva*
	2 liter zöldségalaplé
	6 dl sűrű kókusztej*
	8 gerezd fokhagyma, apróra vágva
	2 ek. thai citromfű, apróra vágva
	2 ek. frissen reszelt gyömbér
	1 db kb. 40 cm-es póréhagyma, vékonyra karikázva
	2 tk. chilipaszta
	2 ek. őrölt kurkuma
	2 ek. kókuszolaj
	ízlés szerint Himalája só***
	 
	 
	 
	*A budapesti Központi Vásárcsarnokban szereztük be.
	**Aroy-D márkájút használtunk.
	***Nature Cookta márkájút használtunk.
	 
	 
	a tálaláshoz:
	 
	 
	kb. 30 dkg főtt ázsiai, vékonymetélt rizstészta
	frissen vágott koriander
	frissen facsart limlé
	felkarikázott újhagyma
	vékonyra vágott zöldborsó héj
	felkarikázott chilipaprika
	 
	 
	 
	Elkészítése:
	 
	A kókuszolajon megfuttatjuk az a póréhagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, chilipasztát, thai citromfüvet, kurkumát, a gyömbér. Pár perc pirulás után hozzáöntjük a kókusztejet, összeforraljuk, pürésítjük. Felöntjük a forró alaplével, ízlés szerint sózzuk. Hozzáadjuk a pak choyt, és csak annyi ideig főzzük, míg roppanós marad. Rizstésztával, korianderrel, újhagymával, chilivel és zöldborsó héjjal tálaljuk. Ízlés szerint locsoljuk meg lime lével.
	 
	Ihlet: Lila füge magazin 2018. tavasz
	         
		