AranciniSzicíliai sült rizsgolyók
2018.01.24. 19:04, KallaZsuzsanna56
	
	Az emberiség több mint felének fő tápláléka a kínai eredetű, „Ázsia kenyerének”
	is nevezett rizs. Közel ötezer éve ismert gabonaféle − napjainkban mintegy 800(!) fajtáját termesztik. Ehhez az ételhez a kerek szemű változatra van szükségünk,
	és zavartalan 20 percre, amíg az alapját képező rizottót elkészítjük.
	 
	
	Pisai villámlátogatásomkor találkoztam először ezzel az "fastfood" étekkel. Azóta tudom, az arancini, -ami kisnarancsot jelent- "őshazája" Szicília. Itt leginkább a maradék rizottó "újjávarázslása"-ként születik. Rengeteg változata van, ám mindegyik alapja a rizsgolyó, amiben valamilyen töltelék rejtőzik, s narancsos külsejét az olajban kisütött panír adja. Legelterjedtebb a húsos-borsós ragus töltelék, de a vega változatot a zöldborsó mellett kukorica, sárgarépa, és mozzarella kocka is színesíti. A "narancsok" alapjául szolgáló rizs általában carnaroli vagy arborio típusú rizottó rizs.
	
	Mivel én borsót annyira nem kedvelem, egy sima húsos ragut készítettem, s ehhez kísérőként málnás-balzsamecetes salátát de készítettem. A mozarellával töltött "vegás" golyóhoz, viszont friss paradicsomszószt kínáltam.
	
	
	Hozzávalók
	
	Rizottó:
	20 dkg rizs
	kevés olívaolaj
	1 liter alaplé
	csipet sáfrány
	2 dkg hideg vaj
	5 dkg reszelt pecorino (vagy parmezán)
	
	A ragu:
	1 fej vöröshagyma
	kevés olaj
	10 dkg darált marhahús
	pirospaprika, só, bors
	paradicsompüré
	provance-i fűszerkeverék
	15-20 dkg hámozott paradicsom
	1 kövér gerezd fokhagyma
	bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem
	
	10 dkg mozzarella
	
	A panírozáshoz:
	Liszt
	Tojás
	Zsemlemorzsa
	Elkészítés
	
	Először elkészítettem a rizottót. A rizst kevés olívaolajon megpirítottam, majd folyamatos kevergetés mellett, kb. 1 liter alaplé hozzáadásával (ezt sáfránnyal színeztem) 20 perc alatt puhává főzöm. Végül hozzákeverem a hideg vajat és a reszelt pecorinot és hagyom kihűlni.
	Következett a ragu és a paradicsom szósz. Egy hagymát felaprítottam 2/3-át kevés olajon üvegesre pirítottam, hozzáadtam a darált marhahúst és pirospaprika, só, bors, kevés víz, paradicsompüré és provance-i fűszerkeverékkel puhára főztem. A megmaradt hagymát is megpirítottam, hozzáadtam a friss, felkockázott paradicsomot sóztam, borsoztam. A fokhagymát szétnyomva belekapartam, friss bazsalikommal, kakukkfűvel és petrezselyemmel ízesítettem. A mozzarellát kockára vágtam. A tenyerembe rizscsészét formáltam, aminek közepébe a ragu mellé tettem 2-3 sajtdarabkát is.Az általam főzött rizs 4 db 7-8 cm átmérőjű húsos- és 4 db 4-5 cm átmérőjű mozzarellás golyóra elegendő. A "labdákat" lisztben tojásban és "panko"val* dúsított zsemlemorzsába forgattam. Magasfalú edényben forró olajban narancssárgára sütöttem őket.
	 
	         
		