AranciniSzicíliai sült rizsgolyók
2018.01.24. 19:04, KallaZsuzsanna56
Az emberiség több mint felének fő tápláléka a kínai eredetű, „Ázsia kenyerének”
is nevezett rizs. Közel ötezer éve ismert gabonaféle − napjainkban mintegy 800(!) fajtáját termesztik. Ehhez az ételhez a kerek szemű változatra van szükségünk,
és zavartalan 20 percre, amíg az alapját képező rizottót elkészítjük.
Pisai villámlátogatásomkor találkoztam először ezzel az "fastfood" étekkel. Azóta tudom, az arancini, -ami kisnarancsot jelent- "őshazája" Szicília. Itt leginkább a maradék rizottó "újjávarázslása"-ként születik. Rengeteg változata van, ám mindegyik alapja a rizsgolyó, amiben valamilyen töltelék rejtőzik, s narancsos külsejét az olajban kisütött panír adja. Legelterjedtebb a húsos-borsós ragus töltelék, de a vega változatot a zöldborsó mellett kukorica, sárgarépa, és mozzarella kocka is színesíti. A "narancsok" alapjául szolgáló rizs általában carnaroli vagy arborio típusú rizottó rizs.
Mivel én borsót annyira nem kedvelem, egy sima húsos ragut készítettem, s ehhez kísérőként málnás-balzsamecetes salátát de készítettem. A mozarellával töltött "vegás" golyóhoz, viszont friss paradicsomszószt kínáltam.
Hozzávalók
Rizottó:
20 dkg rizs
kevés olívaolaj
1 liter alaplé
csipet sáfrány
2 dkg hideg vaj
5 dkg reszelt pecorino (vagy parmezán)
A ragu:
1 fej vöröshagyma
kevés olaj
10 dkg darált marhahús
pirospaprika, só, bors
paradicsompüré
provance-i fűszerkeverék
15-20 dkg hámozott paradicsom
1 kövér gerezd fokhagyma
bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem
10 dkg mozzarella
A panírozáshoz:
Liszt
Tojás
Zsemlemorzsa
Elkészítés
Először elkészítettem a rizottót. A rizst kevés olívaolajon megpirítottam, majd folyamatos kevergetés mellett, kb. 1 liter alaplé hozzáadásával (ezt sáfránnyal színeztem) 20 perc alatt puhává főzöm. Végül hozzákeverem a hideg vajat és a reszelt pecorinot és hagyom kihűlni.
Következett a ragu és a paradicsom szósz. Egy hagymát felaprítottam 2/3-át kevés olajon üvegesre pirítottam, hozzáadtam a darált marhahúst és pirospaprika, só, bors, kevés víz, paradicsompüré és provance-i fűszerkeverékkel puhára főztem. A megmaradt hagymát is megpirítottam, hozzáadtam a friss, felkockázott paradicsomot sóztam, borsoztam. A fokhagymát szétnyomva belekapartam, friss bazsalikommal, kakukkfűvel és petrezselyemmel ízesítettem. A mozzarellát kockára vágtam. A tenyerembe rizscsészét formáltam, aminek közepébe a ragu mellé tettem 2-3 sajtdarabkát is.Az általam főzött rizs 4 db 7-8 cm átmérőjű húsos- és 4 db 4-5 cm átmérőjű mozzarellás golyóra elegendő. A "labdákat" lisztben tojásban és "panko"val* dúsított zsemlemorzsába forgattam. Magasfalú edényben forró olajban narancssárgára sütöttem őket.