Elkészítési idő: kb. 90 perc + 5-6 óra hűtést igényel
Hozzávalók:
250 g teljeskiörlésű édes keksz
100 g vaj
3 tojás
650 g krémsjat (Mascarpone)
1 dl tejföl
10 g matcha por
1,5 evőkanál liszt
1 citrom
kb. 3 vaníliarúd (kiváltható 2 tk. vaníliaaromával is)
150 g porcukor
Elkészítése:
1. Mozsárban törjük össze a kekszet kis darabokra.
2. Olvasszuk meg a vajat forró vízbe mártott edénykében, majd öntsük a törött kekszhez. Ezt a vajas kekszes anyagot gyúrjuk össze, majd nyomkodjuk bele a tortaforma aljába. Tegyük be a sütőbe kb. 165C-ra és 10 percre, hogy kicsit elősüljön. Ezután vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.
3. Szitáljuk át a matchaport és keverjük a krémsajthoz. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojást és a tejfölt is majd habverővel verjük fel. Ezután keverjük még hozzá a lisztet és a vaníliát, valamint reszeljünk bele kicsit a citrom héjából.
4. A zöld krémünket öntsük az elősütött alapra, a tortaformába, és tegyük vissza a sütőbe. 165C-on kb.50 percig süssük.
5. Amikor látjuk, hogy pirul a torta tetje, vegyük ki a sütőből. Amikor kihűlt, tegyük be a hűtőbe és pihentessük 5-6 órát, vagy akár egy egész éjszakán át.
Tipp: Amikor elkészült, lassan hagyjuk kihülni a sütőben. A tetejére is szitálhatunk zöld teát, hogy még finomabb legyen.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Olvass még többet a matcháról az Éva magazin novemberi számának Spájz rovatában!
Köszönjük a receptet a Marumoto japán teaháznak!