Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Különleges matcha mázas fánkok
 
Desszertek
 
Diós-mogyorós krémes
 
Csirke lollipop
 
Szuprém csirkemell burgonyapürével
 
Blog

Francia körút ínyenceknek,.

2015.06.14. 05:51, KallaZsuzsanna56

Az ínyencek konyhája

Nincs még egy olyan változatos konyha, mint a franciáké: vidékenként különféle finomságokkal találkozhat az utazó. Normandiában főként a marhahús dominál és nem utolsó sorban a camembert és az alma hazája, Provence-ban mediterrán ízekkel találkozhatunk, Elzászban megkóstolhatjuk a különféle májpástétomokat és a káposztás ételeket, Burgundia pedig a dijoni mustárról és a borral való főzésről híres.Nemcsak a finom falatokat leshetjük el konyhájukból, hanem az étkezési kultúrájuk is irigylésre méltó: a franciák nagy hangsúlyt fektetnek az ízléses tálalásra és a komótos étkezésre. Rendkívül fontos a színek, ízek és az illatok harmóniája, és nem sajnálják az evésre fordított időt. Az étkezés szinte rituálé, nem sietik el, hagyományosan többféle kisebb adag fogást fogyasztanak egymás után, és hozzá illő bort isznak mellé. Az étkezések zárásaként utóételként sajtokat fogyasztanak – van miből válogatni, hiszen több mint négyszáz féle francia sajt létezik.

Normandia finomságai

Aki Franciaország észak-nyugati részén jár, nemcsak a gyönyörű tájat, kis halászfalvakat, kastélyokat csodálhatja meg, de belekóstolhat a világhírű francia lágy sajtba, a normandiai faluról elnevezett camembertbe, az almatermő vidékeknek köszönhetően kortyolhat a calvadosból (almaborpárlat), és a jó minőségű legelőkön nevelkedett marhák húsából készült ínyencségeket is megízlelheti. Ha nem is az igazit az eredeti helyén, de otthon is varázsolhatunk normandiai ízeket az asztalra.

Normandiai saláta recept

Hozzávalók: néhány levél friss saláta, 20 dkg camembert sajt, 2 db savanykás alma, kevés póréhagyma, pirított teljes kiőrlésű kenyérkockák, kevés őrölt bors, natúr joghurt.

Elkészítés: a zöldségeket és az almát megtisztítjuk. A salátát csíkokra vágjuk, az almát felkockázzuk, a póréhagymát karikázzuk, a sajtot vékony szeletekre vágjuk, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk. Kevés joghurtot őrölt borssal fűszerezünk, majd a salátára öntjük. A tetejét megszórjuk teljes kiőrlésű pirított kenyérkockákkal.

Provence-i falatok

Franciaország déli része bővelkedik vadon termő rozmaring- és kakukkfűmezőkben, nem is csoda hát, hogy arrafelé ezeket a karakteres illatú növényeket használják az ételek fűszerezéséhez. A provence-i étkek alapja leggyakrabban a paradicsom, olívabogyó, fokhagyma, padlizsán, cukkini és az illatos, friss fűszernövények. Ha arrafelé járunk, nem szabad kihagyni a bouillabaisse-t, azaz a „titkos” recept alapján készülő sűrű marseillei hallevest, de feltétlen kóstoljuk meg a padlizsánból, cukkiniból és paradicsomból készülő ínycsiklandó, szaftos mediterrán egytálételt, a magyar lecsóhoz hasonlatos ratatouille-t.

Provence-i ratatouille recept

A készítésnél ügyeljünk arra, hogy a padlizsán és a cukkini domináljon, a paprika, paradicsom és a hagyma csak ízesítésként szükséges bele, ellentétben a magyar lecsóval. Fogyasztható önálló fogásként, de kiváló kísérője lehet grillezett vagy párolt húsoknak, halaknak.


Hozzávalók: 1 kg cukkini, 1 kg padlizsán, 3 db paradicsompaprika, 1 kg hámozott paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, só, őrölt bors, kevés napraforgóolaj és olívaolaj.

Elkészítés: a zöldségeket megtisztítjuk, és külön-külön felkockázzuk őket. A paprikát kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük. Külön serpenyőben egy pici olajon a cukkínit és a padlizsánt is rövid ideig pirítjuk, a paradicsomot a tört fokhagymával pedig egy másik edényben kevés olívaolajon pár percig pároljuk. A vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáöntjük a paprikát, a padlizsánt, a cukkínit, és a fokhagymás paradicsomot. Összekeverjük, egy-egy szál petrezselyemmel, bazsalikommal és kakukkfűvel ízesítjük, kevés sót és őrölt borsot adunk hozzá. Lefedve kb. 10 percig pároljuk, hogy az ízek összeérjenek.
Elzászi ínyencségek

Franciaország északkeleti vidéke is tartogat bőven kulináris élvezeteket: végigkóstolhatjuk a hagyományos, savanyú káposztával készült húsételeket, végigjárhatjuk-kortyolgathatjuk a vidék szőlődombjait átszelő híres borutat, de említésre méltó a libamájpástétom, és a vékonyra nyújtott kenyértésztából sütött „elzászi pizza”, a tarte flambée.

Elzászi káposztás kacsa recept

Hozzávalók: kb. 1,5 kg kacsahús, 1 kg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl fehérbor, 2 db babérlevél, kevés só, őrölt bors, majoranna.

Elkészítés: a savanyú káposztát az egész hagymával, fokhagymával, babérlevéllel és a borral párolni kezdjük. A húst megtisztítjuk, daraboljuk, majd kevés olajon rövid ideig elősütjük. A húst a puhára párolt káposztához tesszük, kevés vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, kevés majorannával ízesítjük, és pár óráig pároljuk. A húst a káposztára szedve tálaljuk.
Ízek Burgundiából

Franciaország egyik legismertebb borvidékén szinte természetes, hogy rengeteg ételt borral főznek. Burgundia nemcsak a jó borok és a jó ételek hazája, de különleges ínyencségeket is megkóstolhatunk: ki ne ismerné legalább hírből a sült békacombot vagy a híres dijoni mustárt?

Dijoni csirke recept

Hozzávalók: 1 filézett csirkemell, 1 dl száraz fehérbor, kevés vaj, 3 teáskanálnyi dijoni mustár, 1 teáskanálnyi akácméz, kevés só, őrölt fehérbors.

Elkészítés: a csirkemellet megtisztítjuk és csíkokra vágjuk. A húst kevés vajon rövid ideig pirítjuk, majd ráöntjük a mustárral kikevert fehérbort, sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk. Amikor elkészült és már nem túl forró, keverjünk hozzá 1 teáskanálnyi akácmézet. Tálalhatjuk friss salátával, vagy párolt jázminrizzsel.

Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2025. Május
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2020.02.28. 10:14
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Madártej Limoncellóval
 
Főételek kacsából
 
Fehér csokoládés méteres kalács
 
Zöldséges borjúrolád
 
Öt fűszeres kínai harcsa
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban